Cum să spui ”aleg”, dacă e impus? Așa stătea situația în Epoca de aur. Dar zilele de alegeri din comunism nu se mai aseamănă cu cele de azi. Doar scorul ar putea fi singura similitudine între cele două, de exemplu, la Cluj. După numărătoarea oficială a voturilor, la 182 din 183 de secții de vot, rezultatele îl arată pe Emil Boc învingător. Liberalul a obținut detașat un nou mandat.
Zilele de alegeri în comunism, cu excepția celor din 1946 și 1948, au fost aproape toate la fel. Cum la conducere se afla timp de aproape o jumătate de secol doar un singur partid, exercițiul democratic în care cetățenii să-și aleagă liberi reprezentanții la conducerea țării era un nonsens. Nu exista nicio emoție pentru aflarea rezultatului la alegeri. Câștigătorul, neavând contracandidați, era de fiecare dată același: Partidul Comunist. Acesta era, de obicei, ales cu peste 99% dintre voturi.
„Alegerile în acea perioadă erau hotărâte, deliberate şi şablonate. Ele întotdeauna se încheiau cu scorul de 99,9% pentru partidul comunist”, povestește istoricul Cezar Cherciu.
În 2020, aproape toți cetățenii Clujului și-au dat votul pentru Emil Boc. El a strâns peste 70% din voturi, la Primăria Cluj-Napoca. Următorul clasat a fost reprezentantul USR Plus, Emanuel Ungureanu, pentru care doar puțin peste 8% dintre cetățenii clujeni au votat.
„Dragi clujeni, Va mulțumesc din suflet pentru încrederea pe care mi-ați acordat-o! De asemenea, vă mulțumesc pentru încrederea pe care ați acordat-o echipei PNL – Partidul Naţional Liberal pentru Consiliul local, Consiliul Județean și președintele Consiliului județean în persoana domnului Alin Tișe.
În urma acestui uriaș vot de încredere, simt o responsabilitate mai mare ca niciodată și tot ce ține de mine va fi întreprins pentru a nu vă dezamăgi și pentru a menține Clujul pe primul loc!”, a transmis Emil Boc
Emil Boc a reușit să câștige pentru a cincea oară alegerile pentru fotoliul de primar al Clujului. A bătut la o diferență colosală față de candidatul USR Plus, următorul clasat, iar emoțiile nici nu au fost mari, imediat după începerea numărării voturilor aflându-se că are peste 50% din preferinţele alegătorilor.
„Să construiești cărămizi, nu să le dărâmi”, este una dintre devizele sale.