UPDATE: Școlile ar putea fi închise, săptămâna viitoare, în urma unei măsuri a guvernului. Liderii sindicali avertizează

Autor: Chivu Ana - 11:32, 12 ian. 2020
Liderii sindicali avertizează! Școlile ar putea fi închise săptămâna viitoare

Veste nouă pentru elevi și părinți! Unități de învățământ ar putea să rămână închise în cursul săptămânii viitoare. Care este măsura guvernului care a schimbat totul și care este avertizarea liderilor sindicali?

UPDATE:

”Rezultatele raportului realizat de către Inspectoratele Școlare Județene/Inspectoratului Școlar al Municipiului București evidențiază că numărul posturilor care se vor vacanta prin aplicarea prevederii menționate anterior reprezintă 1,53% din numărul posturilor didactice auxiliare și nedidactice din sistemul de învățământ preuniversitar.”, se arată într-un comunicat al Ministerului Educației.

Potrivit Guvernului și sindicatelor, vor fi afectați prin această decizie: personalul nedidactic și cel auxiliar și administrativ. Lipsa acestora ar putea perturba activitatea școlilor și grădinițelor, ducând într-un final, la un blocaj, anunță sindicaliștii, potrivit Edupedu.ro.

Liderii sindicali avertizează: Școlile ar putea fi închise săptămâna viitoare

În urma măsurii Guvernului de interzicere a detașărilor în sistemul public, unități de învățământ ar putea să rămână închise în cursul săptămânii viitoare, anunță Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație Spiru Haret. Federația în cauză solicită Guvernului să găsească de urgență o soluție pentru ca activitatea școlilor să nu fie perturbată de prevederile aticolului 3 din OUG nr. 1/2020 care are în vizor unele măsuri fiscal-bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative. În acest context, detașările încetează imediat ce ordonanța intră în vigoare, mai adaugă sindicaliștii din Educație. Mai mult decât atât, liderul Spiru Haret a avertizat asupra pericolului încetării plății salariilor în sistemul de învățământ în urma interzicerii detașărilor în sistemul public.

FE Spiru Haret amintește că OUG nr. 1/2020 care privește măsurile fiscal-bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative prevede la Art. 3 că: (1) Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, ocuparea prin detaşare a posturilor vacante sau temporar vacante din instituţiile şi autorităţile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare, şi la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanţare şi subordonare, se poate realiza numai cu personal angajat în instituţii şi autorităţi publice.

Școlile ar putea fi închise săptămâna viitoare
Școlile ar putea fi închise săptămâna viitoare

„Guvernul ar trebui să ofere un timp rezonabil pentru organizare”

 „În condiţiile în care Guvernul şi Ministerul Educaţiei şi Cercetării nu vor găsi o soluţie de urgenţă, riscăm ca în multe unităţi de învăţământ să nu se poată acorda salariile, deoarece o parte dintre contabili erau detaşaţi din mediul privat. În plus, ne putem trezi cu unităţi de învăţământ care vor rămâne închise săptămâna viitoare, deoarece nu vor mai avea bucătari, şoferi de microbuz şcolar sau fochişti. FSE ‘Spiru Haret’ nu a susţinut niciodată practica detaşărilor pe posturile didactice auxiliare şi nedidactice însă, în situaţia actuală, considerăm că Guvernul ar trebui să ofere un timp rezonabil pentru organizarea concursului pentru ocuparea locurilor de muncă vacante”
Marius Nistor

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI