Astăzi începe școala. Deși Ministerul Educației anunța revenirea totală a elevilor la cursuri fizic, se pare că în anumite cazuri nu este posibil. La nivelul Capitalei sunt deja un număr important de elevi care nu vor începe anul școlar prin prezența fizică, ci doar în online, anunța Sorin Cîmpeanu. În același timp, la una din școlile bucureștene între colectivul directoral a demisionat din cauza presiunilor puse de minister.
Astăzi, 13 septembrie, se va auzi primul clopoțel pentru noul an școlar. Conform declarațiiilor Ministruli Educației Sorin Cîmpeanu, toți elevii vor reveni în bănci. Cu toate astea există excepții de la această decizie anunțată de ceva vreme. La finalul săptămânii trecute Sorin Cîmpeanu anunța că atât școlile, grădinițile, cât și creșele, vor rămâne deschise până se va ajunge la pragul de incidență de 6 la mia de locuitori.
Au fost publicate și cele trei scenarii pentru acest nou an școlar, după cum urmează:
Aceste decizii au fost luate la ultima ședință de guvern de vineri, 10 septembrie, fiind ulterior anunțate de ministrul Sorin Cîmpeanu.
Conform normelor aprobate de Ministerul Educației, anul școlar 2021-2022 va avea 34 de săptămâni de cursuri, după cum urmează:
Începând cu data de 25 octombrie și până pe 31 octombrie, elevii vor avea prima vacanță intersemestrială, iar în 2022, vacanța de primăvară va fi între 15 aprilie – 1 mai. Nu s-a renunțat nici la „Școala altfel”, care se va desfășura între 8 – 14 aprilie 2022, iar vacanța de vară va începe din 11 iunie 2022.
Deși în București incidența nu a ajus la 6 la mia de locuitori, sunt peste 7.000 de elevi care vor învăța în sistem online. Este vorba de 8 instituții de învățământ care nu vor putea susține orele fizic. Motivul, spune Sorin Cîmpeanu, este infrastructura precară regăsită la fața locului. Într-o asemenea situaței se regăsește și Școala Gimnazială Ferdinand I”, situată în cartierul bucureștean Baicului, din sectorul 2.
„4.723 de elevi nu vor putea să meargă mâine la şcoală din cauza problemelor de infrastructură.”, spunea vineri seara Sorin Cîmpeanu, reeritor la București.
Situația de la Școala Gimnazială Ferdinand I” este cu atât mai delicată, clădirea instituției fiind de patrimoniu, și ar fi acum cu bulină roșie de risc seisimic. Asociațiile de părinți din cadrul școlii au făcut toate demersurile necesare, atât la Primăria de sector, a Capitalei, Ministerul Educației și cel al Culturii, pentru a putea monta construcții modulare în incinta instituției.
Demersul venea ca urmare a intrării respectivei clădiri în reabilitare seismică. Din păcate, la nici 48 de ore înaintea primului clopoțel situația nu era remediată, iar comitetul directoral își anunța demisia în bloc, aceștia declarând că au fost supuși presiunii din partea ministerului de a aduce toți copii fizici la ore, în condițiile în care clăidrea prezintă riscuri.
„Suntem cu două zile înainte de începutul anului școlar și copiii noștri sunt obligați să intre la clase online pentru că nu avem avizul de instalare a acestor construcții. Autoritățile statului trebuie să înțeleagă că este o situație de urgență! De la Primăria Capitalei avem nevoie de avizul final de instalare/construire, însă acest aviz final depinde de un alt aviz, care ne-a fost solicitat abia săptămâna aceasta! Pentru că școala se află într-o zonă istorică (Parcelarea Gării Obor), penultimul aviz trebuie să vină de la Ministerul Culturii.
Nu avem o estimare a termenului la care poate fi eliberat acest aviz. Iar noi începem școala în mai puțin de 48 de ore! Atragem atenția că în zonă există deja instalate astfel de construcții modulare.”, scriu cei de la Asociația Creștem Fericiți – Școala Gimnazială Ferdinand I București pe Facebook.
Tot vineri seara, ministrul Sorin Cîmpeanu mai anunța că alte 12 localități din țară au probleme cu incidența, trecută peste 6 la mie, astfel că orele se vor face în sistem online.
„La aceştia se adaugă cei 2.400 de elevi din cele 12 localităţi în care rata de infectare este mai mare de 6 la mie. E vorba de 6 localităţi din judeţul Satu Mare, 2 localităţi din Arad, o localitate din Dolj, o altă localitate din Teleorman, o localitate din Sibiu şi una din Sălaj. În total 7.200 de elevi şi preşcolari nu vor putea merge la şcoală cu prezenţă fizică. Asta înseamnă 0,3%”, a mai spus ministrul Sorin Cîmpeanu.