În România, educația este gratuită doar pe hârtie. Niciodată nu vom ști costurile exacte ale educației, dar ne putem face o idee pe baza datelor disponibile.
Pentru școala gratuită din România, dincolo de banii pe care copilul trebuie să îi aducă de acasă pentru celebrele fonduri de clasă și școală, o sumă importantă se duce și pe meditații, nu la materii extracurriculare, ci chiar la cele care ar trebui predate la clasă.
Mai exact, părinţii scot bani din buzunar pentru a suplini ineficienţa sistemului educaţional.
Peste 500 de lei costă pe lună educaţia unui copil, chiar dacă acesta învaţă într-o şcoală de stat, acolo unde totul ar trebui să fie gratuit. Conform datelor unei fundaţii din domeniu, costul e echivalentul a peste șase alocaţii.
Un părinte cheltuie pentru un singur copil în jur de 50 de lei pe lună, bani care se duc în special pe rechizite. Mai puţini bani, adică în jur de 35 de lei se duc pe manuale şcolare, culegeri şi caiete speciale, potrivit Digi24.
În plus, fiecare copil aduce de acasă şi bani pentru consumabilele din clasă, adică acel fond al clasei, care costă până la 26 de lei pe lună. Aceşti bani nu ajung însă şi pentru paza şcolii, care necesită un cost suplimentar de 12 lei lunar. De asemenea, părinţii trebuie să cotizeze şi pentru serbările de la finalul anului, de la câteva zeci de lei la câteva sute (circa 17 lei pe lună, în medie).
Dacă vor ca cei mici să practice un sport sau alte cursuri în afara celor organizate la şcoală, atunci mai scot din portofel 90 de lei. Şi pentru că puţini sunt cei care au cu cine să îi lase pe copii după ce termină orele la şcoală, mulţi părinţi optează pentru programul atfer school. Aici, costul e de aproape 157 de lei pe lună pentru un copil.
Programul „Săptămâna altfel” costă, de asemenea, deorece se fac excursii, vizite la muzee, ceea ce înseasmnă un cost total de 50 de lei.
În coşul minim pentru educaţie mai sunt alocaţi bani şi pentru cărţi şi produse educative, ceea ce ar însemna încă 50 de lei din bugetul familiei.
Cum să își mai permită o familie formată din patru membri cu un venit mediu să mai cheltuiască pe lângă, încă 60 de lei pe lună pentru mersul la teatru, cinema, muzeu sau parc.
Deşi dreptul la educaţie trebuie să fie asigurat, gratuit, în acord cu prevederile Constituţiei şi ale legislaţiei UE, în practică lucrurile nu stau aşa.
Articolul 32 din Constituţia României prevede că: „Învăţământul de stat este gratuit, potrivit legii. Statul acordă burse sociale de studii copiilor şi tinerilor proveniţi din familii defavorizate şi celor instituţionalizaţi, în condiţiile legii”.
Legislaţia de la nivelul Uniunii Europene prevede că dreptul la educaţie este gratuit. Mai exact, în Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene este specificat că „orice persoană are dreptul la educaţie, precum şi la accesul la formare profesională şi formare continuă”, iar acest drept „include posibilitatea de a urma gratuit învăţământul obligatoriu”.