Schimbări în Codul Rutier 2022. Regula care va fi eliminată, toți șoferii trebuie să afle

de: Năstase Mirabela
30 06. 2022

Sunt schimbări în Codul Rutier 2022. Parlamentarii s-au decis că modificarea Codului Rutier care a avut loc în iarnă a adus pedepse prea dure pentru șoferii din România, astfel că și-au propus „îmblânzirea” legii. Prin urmare, unele prevederi adoptate în iarnă vor fi îmblânzite, iar altele vor dispărea definitiv. Iată ce regulă va fi eliminată, proiectul de lege va ajunge curând la votul decisiv al deputaților.

Schimbări în Codul Rutier 2022

Codul Rutier va suferi modificări, la numai câteva luni după ce legea a devenit mai dură cu șoferii indisciplinați. Parlamentarii s-au decis însă că măsurile sunt prea dure, iar acum legea va fi modificată din nou. În timp ce unele prevederi adoptate în iarnă vor fi puțin „îndulcite„, altele vor dispărea cu totul.

Printre altele, va dispărea o abatere care acum este încadrată la comportament agresiv în trafic. Astfel că dacă în iarnă s-a stabilit că șoferi care trec succesiv de pe o bandă pe alta, cu scopul de a depăși alte autoturisme, erau considerați agresivi, acum regula dispare cu totul.

Mai mult, perioada de suspendare a dreptului de a conduce un vehicul se va putea reduce considerabil, iar pentru asta șoferii trebuie să dea un test de cunoaștere a regulilor de circulație. Dacă vor trece testul, șoferii cu experiență vor primi o suspendare a dreptului de a șofa de numai o treime din perioada decisă de polițistul de la rutieră.

Ce amenzi sunt prevăzute

Astfel că unui șofer căruia i-a fost suspendat permisul de conducere pentru 30 de zile, i se va da interzis la volan 20 zile, dacă promovează examenul respectiv, reducându-i-se pedeapsa cu 10 zile.

De asemenea, proiectul de lege mai prevede și reintroducerea posibilității de suprapunere a perioadelor de suspendare stabilite pentru mai multe contravenţii. La ora actuală, Codul rutier prevede, după ce-a fost modificat în iarnă de OG 1/2022, că „perioadele de suspendare dispuse se execută distinct, fără a se suprapune”.

Termenul până la care se va putea susține testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație, necesar pentru a putea reduce perioada de suspendare a permisului, se va prelungi, urmând să fie a 40-a zi, inclusiv, a perioadei de suspendare, și nu a 20-a zi, inclusiv, după cum este în prezent.

Totodată, proiectul mai prevede amenzi de 1000 de lei pentru șoferii care nu păstrează curate parbrizul și geamurile laterale, nu și luneta, cum se precizează la ora actuală.