Unul din puctele asumate de Marcel Ciolacu se pare că va prinde contur în cel mai scurt timp. Vorbim, așadar, de noua lege a pensiilor care va aduce schimbări semnificative, dar nu mai devreme de a doua parte a anului viitor. Citește mai departe și vezi care sunt noile schimbări cu legea pensiilor din România, cum se calculează conform legii, și ce se întâmplă cu pensia anticipată.
Așa cum s-a tot anunțat în ultimele zile, Legea pensiilor, în noua ei formă, este pe ultima sută de metri. Asta înseamnă că, în curând, va ajunge în cele două camere ale Parlamentului pentru dezbateri și vot.
Vezi detalii despre: Kelemen Hunor, decizie radicală privind noul proiect de lege. Ce lovitură vor primi beneficiarii
În noul proiect, așa cum relata și actualul ministrul Boloș, se precizează care va fi vârsta maximă de pensionare pentru femei, și anume 65 de ani, respectiv posiblitiatea de a mai rămâne în câmpul muncii maxim alți 5 ani.
Tot în noua formă a legii, se mai face precizarea cu privire la stagiul minim de cotizare contributiv la fondurile de pensii, acesta fiind unul singur, de 15 ani, pentru ambele categorii, iar cel complet va fi de 35 de ani.
Dar, principalele schimbări cu legea pensiilor din România sunt la modul în care se vor calcula pensiile, după ce legea va intra în vigoare. Așa că, citește mai departe și vezi care sunt acestea.
Deși Marcel Ciolacu vrea ca legea să intre în vioare de la 1 ianuarie 2024, efectele acesteia se vor face resimțite după 90 de zile de la publicarea sa în Monitorul Oficial. Cu alte cuvinte, cel puțin jumătate din anul viitor noua lege a pensiilor nu va avea efecte în sistem.
„La 1 ianuarie, pensiile toate se măresc cu 13,8%, conform legii. Noua lege a pensiilor va intra în vigoare cu 1 ianuarie. (…) Într-un fel, eu am devansat Legea pensiilor prin cererea de plată numărul 4, să încercăm să o finalizăm anul acesta, pentru că erau prea multe jaloane în cererea de plată numărul 4 şi să nu mai păţim cum s-a întâmplat cu jalonul în cererea de plată numărul 3.
Nu numai faptul că mai avem foarte puţine jaloane de îndeplinit la cererea de plată numărul 3, am început să închidem foarte multe din cererea de plată numărul 4. Eu legea nu o pitesc, legea va merge în Parlamentul României, pentru că acolo se legiferează”, a precizat Ciolacu.
Află și: Se schimbă legea în România. Veste importantă pentru 8 milioane de români
Dar, odată cu promulgarea ei, marile schimbări cu legea pensiilor din România vor fi la modul de calcul a acestora.
Conform proiectului, calculul pensiei va fi determinat prin înmulțirea valorii punctului de referință cu numărul total de puncte realizate de asigurat, la care se va adăuga și valorea bugetului de stat pentru asigurările sociale.
Nu a fost exclusă din proiect nici pensia anticipată, dar și aici vor fi ceva modificări. Conform acestuia, pensia anticipată va putea fi obținută cu maxim de 5 ani înainte de vârsta de pensionare, dar cu condiția ca persoana în cauză să fi realizat cel puțin cu 5 ani mai mult decât stagiul de cotizare, și anume 35 de ani.
Dar, conform noi legi, există și penalizări, iar condițiile sunt după cum urmează:
Citește și: Cât vor lua românii care au cotizat doar 10 sau 25 ani
Dacă se vor păstra aceste noi modificări, în aceste condiții un angajat va putea ieși la pensie după cel puțin 40 de ani în câmpul muncii.