A început numărătoarea inversă până la schimbarea orei de vară 2024, când ceasurile vor fi date înainte cu 60 de minute. Ce spune Comisia Europeană despre renunțarea la ora de vară și care este poziția României.
Prima lună de primăvară este marcată de un moment important, când românii din toate colțurile țării își dau ceasurile cu 60 de minute înainte.
Așa cum se întâmplă în fiecare an, schimbarea orei de vară 2024 se va face în ultimul weekend din luna martie, într-o noapte de sâmbătă spre duminică – adică în noaptea de 30 spre 31 martie. Atunci, ora 3 dimineața va deveni ora 4, ceea ce înseamnă că ziua de duminică, 31 martie, va fi cea mai scurtă din an, cu doar 23 de ore.
Ora de vară va fi aplicată până la următoarea schimbare, ce va avea loc pe 27 octombrie 2024.
Această practică, ce pentru cei mai mulți dintre noi înseamnă doar că vom dormi cu o oră mai puțin, a fost implementată pentru a extinde perioada de lumină naturală pe timpul zilei și este aliniată cu standardele europene.
Singurele țări europene ce nu practică trecerea la ora de vară sunt Islanda, Georgia, Belarus, Azerbaidjan, Turcia și Rusia.
În 2019, Parlamentul European a susținut renunțarea la ora de vară. Atunci, eurodeputații au votat în favoarea renunțării la practica de ajustare a ceasurilor cu o oră în primăvară și toamnă începând cu 2021.
Trei ani mai târziu, România încă nu a luat o decizie cu privire la această propunere.
Țara noastră a făcut trecerea la ora de vară, pentru întâia oară, în 1932. În 1941, se renunța la această practică. În 1979, România a semnat Convenţia fusurilor orare.
Aproape două decenii mai târziu, în 1997, prin Ordonanţa nr. 20 privind stabilirea orarului de vară şi a orei oficiale de vară pe teritoriul României, se preciza că:
„În cadrul orarului de vară se stabileşte ora oficială de vară, decalată cu o oră în avans faţă de ora Europei Orientale, aplicabilă din ultima duminică a lunii martie, ora 3.00, care devine ora 4.00, până la ultima duminică a lunii octombrie, ora 4.00, care devine ora 3.00”.