Schimbarea majoră suferită de plante în ultimii 270 de ani. Probabil ai observat-o și tu

Schimbarea majoră suferită de plante în ultimii 270 de ani. Probabil ai observat-o și tu
Modificarea plantelor în ultimii 270 de ani

Ce schimbare a atras atenția cercetătorilor? Această modificare a avut loc în ultimii 270 și s-a îndreptat către toate plantele. Ce se întâmplă cu ele din cauza încălzirii climei? Un studiu din Marea Britanie a arătat clar evoluția lor în ultima perioadă. Cercetarea este un semnal de alarmă pentru toți oamenii care ar trebui să fie mai conștienți de riscurile în fața cărora ne expunem din cauza neglijenței.

Schimbarea plantelor în ultimii 270 de ani: semnal de alarmă din partea cercetătorilor

Cercetătorii au observat schimbări uriașe în ultimii 270 de ani. Plantele înfloresc cu o lună mai devreme din cauza încălzirii climei, arată un studiu din Marea Britanie. Specialiștii au avut în prim-plan date despre sute de mii de observații din perioada 1753-2019.

Din păcate, dacă încălzirea globală va continua așa vom ajunge să ne bucurăm de prima lună de primăvară în februarie. Cercetarea se dorește a fi un semnal de alarmă, pentru că această înflorire prematură are și consecințe negative.

Primăvara începe mai devreme, dar și toamna se termină mai târziu, lucru care se poate observa pentru că frunzele stau până mai târziu în copaci. Peste 400.000 arată că schimbările au apărut la peste 400 de specii de plante și arbuști, conform studiului care este publicat în revista Proceedings of the Royal Society B.

„Rezultatele sunt cu adevărat alarmante”, spune profesorul Ulf Büntgen, autorul principal al studiului, de la Departamentul de Geografie al Universității din Cambridge. „Când plantele înfloresc prea devreme, este de așteptat să apară consecințe dăunătoare pentru fauna sălbatică, dar și pentru agricultură și grădinărit”.

Plantele sunt capabile să se protejeze de îngheț în timpul iernii pentru că intră într-un fel de hibernare. Cu toate astea, o primăvară timpurie face ca această fază să debuteze și ea mai devreme. Dacă în timpul acesta apare un îngheț, plantele vor avea de suferit.

O altă problemă complexă este în privința sincronizării ecosistemelor. Plantele, insectele, păsările și animalele sălbatice au evoluat și și-au coordonat modul în care se dezvoltă, iar o modificare pentru ele ar însemna o reacție în lanț, provocând daune ecosistemelor.

Ce se va întâmpla până în anul 2100?

În timpul acesta, o analiză a Climate Action Tracker (CAT) arată că lumea se îndreaptă către o încălzire globală de 2.4 grade Celsius până în anul 2100. Experții au spus că „toate guvernele trebuie să-și revizuiască obiectivele climatice”, adăugând că într-u scenariu optimist încălzirea globală ar putea fi limitată la un nivel de 1.8 grade Celsius în acest secol.

„Este foarte bine ca liderii să susțină că au o țintă net zero, dar dacă nu au planuri cu privire la cum să ajungă acolo, iar țintele lor pentru 2030 sunt scăzute, atunci, sincer, acest prag numit „net zero” este doar o altă afirmație care nu se transformă într-o acțiune reală privind schimbările climatice”, a declarat Bill Hare, CEO al Climate Analytics, una dintre organizațiile care fac parte din CAT.