25 apr. 2023 | 09:08

Schimbarea majoră pentru șoferii din România. Se întâmplă din 2023 cu înmatricularea mașinilor

News
Schimbarea majoră pentru șoferii din România. Se întâmplă din 2023 cu înmatricularea mașinilor
Schimbarea majora pentru soferii din Romania

Un nou proiect de ordonanță a fost publicat, recent, de către oficialii de la Ministerul de Interne din România privind crearea unui cadru legal despre înființarea unei platforme informatice prin care transferul de proprietate asupra autoturismelor se va putea face prin mijloace electronice.

Veste importantă pentru conducătorii auto din România

Cu alte cuvinte, această platformă va putea fi utilizată și pentru a declara cumpărarea sau înstrăinarea mașinilor, fără ca șoferii să mai fie nevoiți să meargă la sediul ANAF pentru înscrierea vehiculelor în evidențele fiscale.

Codul rutier urmează să fie modificat, potrivit proiectului de OUG de la MAI, astfel încât operațiunile legate de vânzarea ori înmatricularea și radierea din circulație a autoturismelor să se poată realiza online.

Mai exact, după cum scrie în proiect, Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări va fi responsabilă cu dezvoltarea unei platforme informatice, ce este destinată furnizării de servicii publice electronice pentru înmatricularea vehiculelor.

Statisticile Direcției generale permise de conducere și înmatriculări arată că, în anul 2022, aproape un milion și jumătate de certificate de înmatriculare au fost eliberate, fără actele emise ca duplicat al unor certificate deteriorate, pierdute sau furate, și au fost efectuate 167.847 operațiuni de radiere.

Citește și Schimbarea uriașă din Codul Rutier. Când ar putea șoferii să depășească pe linie continuă

Când va fi gata platforma în cauză

Cei de la avocat.net susțin că fiecare dintre aceste certificate a necesitat deplasarea solicitanților la mai multe instituții: autoritatea de înmatriculare, organul fiscal local sau organul fiscal teritorial al ANAF. Momentan, nu se știe exact când va apărea respectiva platformă.

„În prezent realizarea tuturor operațiunilor conexe domeniului înmatriculării vehiculelor, necesită termene ce pot depăși 30 zile, prin prezentarea succesivă la mai multe autorități, termene ce ar putea fi reduse semnificativ prin stabilirea unor fluxuri simplificate de

transmitere a datelor între instituțiile implicate. Acest demers ar putea aduce un real beneficiu cetățeanului, prin reducerea timpului necesar efectuării operațiunilor de înmatriculare și eliminarea deplasărilor la instituțiile implicate, ca urmare a prezentării

documentelor sau transmiterii datelor necesare, unei singure instituții (cu excepția vehiculelor uzate aflate la prima înmatriculare în România, situație ce presupune și verificarea vehiculului de către RAR).

În vederea inițierii procedurilor de implementare a serviciilor publice electronice, se abilitează Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări să organizeze şi să

coordoneze platforme-pilot pentru furnizarea de servicii publice electronice de înmatriculare.”, sunt informațiile ce apar în nota de fundamentare a actului normativ elaborat la Ministerul de Interne.

Citește și Indicatorul nou care le dă mari bătăi de cap şoferilor români. 95% dintre conducători nu ştiu ce să facă atunci când îl văd

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar în a doua zi de Crăciun pentru a-ți merge bine tot anul
Redactia.ro
2025 este Anul Șarpelui, un an care anunță transformări profunde și șanse mari de a descoperi dragostea
Click.ro
Cum dau autoritățile apă la moară fanilor teoriei conspiraționiste Chemtrails
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Al Bano a spus ce s-a întâmplat în noaptea în care fiica lui, Ylenia Carrisi, a dispărut: „Acesta e dramaticul adevăr!”
Unica.ro
În sfârșit, ninge și la București. Iarna pune stăpânire pe jumătate din țară
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Simona Halep a luat decizia. A anunțat oficial în urmă cu puțin timp: Nu este ceea ce mi-aș fi dorit...
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
MOȚIUNE de DESTITUIRE a PREȘEDINTELUI! CRIZĂ politică fără PRECEDENT
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro