În plină criză epidemiologică și economică, cu un buget aproape pe zero și cu un guvern împrumutat la bancile internaționale, românii s-ar putea să plătească mai mulți bani pentru un serviciu, care și-așa este sub nivelul acceptabil.
Sistemul medical românesc în ultimii 30 de ani nu a avut parte de niciun fel de upgrade sănătos și cu foarte puține investiții majore în ceea ce înseamnă infrastructură, dar cu toate astea, fiecare guvernare din acești ani, a venit cu noi propuneri de majorări la contribuția de sănătate pe care fiecare român este obligat să o plătească.
”Sistemul de sănătate are nevoie de bani! Iar cei care cotizează la el sunt prea puţini pentru a susţine cheltuielile de care beneficiază, în fapt, chiar şi cei care nu cotizează.”, a declarat premierul Ludovic Orban, luni.
Această declarație a premierului nu face altceva decât să pună paie pe foc într-o perioadă în care marea majoritate a românilor se luptă cu șomajul tehnic și cu lipsa de venit, după ce România a intrat și ea în criza creată de noul coronavirus. Astfel că, acest guvern are nevoie de bani și sub scuza lipsei de fonduri din sănătate să gândește să mărească baza de impozitare, astfel dorindu-se să se aducă mai mulți bani pentru infrastructura sanitară. Contribuţiile pentru sănătate au ca bază de calcul de 12 salarii minime pe economie, iar CASS reprezintă un procent de 10% aplicat la această sumă.
”E nevoie de mai mulți bani pentru sănătate. O să vină foarte mulți bani europeni, dar aici e vorba de încasările curente. Dacă stai și te uiți la încasările din sănătate, vezi că sunt contribuabili mai puțin de 7 milioane, dacă nu mă înșel. E foarte greu să susții un sistem de sănătate în care aproape că nu există nicio diferențiere între contribuabilii la fondul de sănătate, în funcție de contribuția pe care o au. Este clar că aici trebuie dezvoltate asigurările private, trebuie să existe o extindere a bazei de colectare”, a declarat Ludovic Orban.