08 dec. 2021 | 15:36

Schimbare majoră pentru Hotelul Intercontinental. Românii sigur nu îl vor mai recunoaște

Diverse
Schimbare majoră pentru Hotelul Intercontinental. Românii sigur nu îl vor mai recunoaște
Hotelul Intercontinental, la 50 de ani de la inaugurare

De la deschiderea sa oficială, în 1971, și până după Revoluția din 1989, a fost primul zgârie-nori din București. Timp de mai bine de 30 de ani, a fost considerată cea mai înaltă clădire din Capitală. Rolul principal în Revoluția Română și haosul ulterior al mineriadei l-au transformat într-unul dintre cele mai ușor de recunoscut hoteluri din lume. Tot aici celebrul Nea Marin Miliardar filma câteva scene memorabile în vastul său apartament imperial. Hotelul Intercontinental a fost unul din simbolurile Bucureștiului din perioada comunistă.

Hotelul Intercontinental, la 50 de ani de la inaugurare

Povestea acestei impozante construcții, hotelul Intercontinental, începe în anii ’60. La acel moment Cyrus Eaton Jr., reprezentant al Cyrus Eaton Corporation, după o experiență deloc confortabilă, reușește să convingă conducerea comunistă de necesitatea unui hotel de amploarea acestuia. Era cunoscut faptul că Cyrus Eaton Jr avea un talent de a trece peste birocrație. Celebrul antreprenor avea să facă o carieră din deschiderea de hoteluri în țările socialiste în anii 1970, inclusiv Sheraton Grand Balkan din Sofia.

Construcția hotelului Intercontinental a început în 1968. Proiectele de arhitectură au fost făcute de patru arhitecți români, Dinu Hariton, Gheorghe Nădrag, Ion Moscu și Romeo Belea. Tot atunci, odată cu proiectul pentru hotelul Intercontinental s-a demarat și cel al viitorului Teatru Național. Atât hotelul, cât și Teatrul Național aveau să fie ridicate cu constructori și ingineri români. Viitorul hotel Intercontinental a fost finalizat în doar trei ani.

„Condițiile politice favorabile din anii ’60 au fost cele care au făcut posibil ca lanțul InterContinental să deschidă un hotel în România. În parteneriat cu arhitectul-șef al Bucureștiului, am început să studiez câteva locații pentru ceea ce urma să fie primul hotel de mare renume deschis în oraș.

Inițial am proiectat hotelul cam așa cum este. Toate cele trei aripi ca trei banane, doar că mai lungi și mult mai mici.”’, spune Romeo Belea, unul dintre arhitecții hotelului.

Prima locație era Parcul Kiseleff

Puțină lume știe și astăzi că inițial cei patru arhitecți nu au avut în minte actuala locație, din Piața Universității, colț cu Berthelot. Prima locație propusă conducerii de partid fusese, de fapt, celebrul parc Kiseleff, iar a doua la Piața Unirii. În cele din urmă, reprezentanții concernului Intercontinental au decis ca locație Piața Universității, își aduce aminte Romeo Belea.

„Am propus ca locații Parcul Kiseleff și Piața Unirii, ambele fiind considerate acum inadecvate. Reprezentanții InterContinental au fost cei care au găsit Piata Universitatii și acolo l-am construit: pe locul unui fost circ ambulant și al unui grătar tradițional numit La Zisu. Erau multe standarde tehnice de respectat, mai ales că urma să construim primul zgârie-nori din România.

Una dintre solicitările pe care le-am avut a fost aceea de a proiecta o clădire care să ofere oaspeților o perspectivă unică și memorabilă asupra orașului din orice cameră sau unghi. Piscina de la ultimul etaj al hotelului – etajul 22 și facilitățile de la etajul 21 (un restaurant cu bucătărie și un lounge) au fost luxul suprem la acea vreme și sunt încă unice în București.”, mai spune arhitectul.

Deschiderea oficială în 1971

Construit într-un timp record, în doar trei ani, hotelul Intercontinental avea să-și deschidă porțile în mai 1971, fiind la acea vreme cea mai înaltă clădire din oraș. Cu o înălțime de puțin peste 86 de metri, Intercontinental este încă una dintre cele mai înalte clădiri din oraș și, de departe, cel mai înalt hotel. Primii oaspeți au fost aduși cu primul zbor Pan Am care a aterizat la București.

„Hotelul Intercontinental a fost deschis într-o perioadă politică promițătoare. Dictatorul Nicolae Ceaușescu încerca să se îndepărteze de Uniunea Sovietică.

Pentru a coincide cu deschiderea hotelului, Pan Am a lansat zboruri spre București și a adus primii noștri oaspeți, un avion plin de turiști americani. Pe atunci, o cameră single costa 18 dolari, iar una dublă 23 de dolari.”, a declarat George Opriș, manager al diviziei Rooms din cadrul hotelului între 1971 și 1996.

Un nou nume și o nouă față pentru hotelul Intercontinental

După Revoluția din 1989, hotelul intra în administrația Companiei Hoteliere Intercontinenal România S.A., după ce semna un parteneriat cu Intercontinental Hotel Group (IHG). La finalul acestui an contractul se va încheia. Odată cu acest demers, hotelul Intercontinental va avea o nouă identitate începând cu ianuarie 2022 și va fi redenumit „Grand Hotel Bucharest”, potrivit anunțului făcut de proprietari. InterContinental Hotels deține la nivel mondial 109 astfel de hoteluri, sub titluatura de Intercontinental.

„Hotelul își va continua activitatea și va oferi clienților săi aceleași servicii hoteliere ca și până acum, în conformitate cu poziția și reputația pe care o are în peisajul hotelier”, se mai arată în anunț.

Facilitățile hotelului bucureștean

Hotelul Intercontinental operează 257 de camere, dintr-un total de 423. Restul de 166 sunt în curs de renovare. Cea mai mare cameră este apartamentul Imperial, de 240 de metri pătrați. Sute de șefi de stat și vedete din sport sau divertisment au stat în apartamentul Imperial deservit de Hotelul Intercontinental, de la Bjorn Borg la Regina Sofia a Spaniei. Cele trei săli de bal grandioase și 13 săli de conferințe ale hotelului pot găzdui evenimente deosebite pentru până la 450 de persoane. Toate au WiFi gratuit și zone de relaxare, iar unele au acces la terasă.

Parteneri
Se schimbă regulile de călătorie în Marea Britanie. Cum vei intra de anul acesta în Anglia
Redactia.ro
Georgică Cornu o dă în judecată pe Marina Almășan, la început de an! Câți bani îi cere fostei iubite? Fiica afaceristului a dat-o si ea în judecată! Replica furibundă Marinei Almășan!
Click.ro
O femeie, fost ofițer de penitenciar, a fost condamnată la 15 luni de închisoare, după ce a fost filmată făcând sex cu un deținut
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Wow, asta da veste surpriză de început de an! După divorțul răsunător de îndrăgita artistă, acum și-a oficializat relația cu noua iubită! Uluitor cine i-a luat locul cântăreței
Unica.ro
Ce poți face cu mâncarea rămasă de la sărbători
EVZ.ro
Bănel Nicoliță, surprins de ziua lui de naștere! Cine l-a așteptat acasă, la miezul nopții
Spynews
Călin Georgescu, învins. Anunțul la care nu s-ar fi așteptat: Pentru schimbare..
Capital.ro
Cum arată și cât te costă să dormi în casa lui Tudor Chirilă, la Porumbacu de Sus. Imaginile sunt idilice: iubita lui a pus murături pentru turiști, el face tabere de creație, iar copiii se bucură de natură
Avantaje
CUTREMUR în POLITICA din ROMÂNIA! RĂSTURNARE MAJORĂ privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! AU DECIS!
Mediaflux
Marian Drăgulescu se căsătorește! Fostul sportiv a anunțat data la care va avea loc marele eveniment 
Spynews.ro
Motivul pentru care Cuza de la Noaptea Târziu a refuzat să își viziteze părinții timp de 2 ani. Ce s-a întâmplat
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro