Piața românească a asigurărilor RCA a suferit modificări, după falimentul celui mai mare asigurator, City Insurance. Golul lăsat de companie a fost imediat umplut de restul asiguratorilor, dar cu majorări de prețuri la polițe. Încă din februarie a.c., ASF a cerut Ministerului de Finanțe limitarea tarifelor RCA la nivelul tarifelor de referință. Demersul, spun oficialii ASF, era pentru „protejarea consumatorilor și pentru stabilitatea piețelor pe care le supraveghează”. Tot în februarie s-a mai depus un proiect care vine să modifice modul în care ar putea fi încheiat pe viitor formularul de constatare amiabilă de accident.
La jumătatea lunii februarie a.c., ASF și Consiliul Concurenței au trimis către Guvern un proiect pentru plafonarea prețurilor RCA pentru 6 luni. Mai multe sindicate patronale din transporturi au cerut adoptarea de urgență a unei decizii de plafonare. Un astfel de demers a mai avut loc în 2017. Sindicatele spuneau la acel moment că, în caz contrar, vor protesta în toată țara. De altfel, președintele ASF, Nicu Marcu, anunța într-un comunicat demersul trimis către Guvern și Ministerul de Finanțe, pe 18 februarie:
„În urma analizelor realizate cu privire la evoluția pieței RCA și la impactul unor tendințe speculative asupra consumatorilor, Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară a decis să înainteze Ministerului de Finanțe o propunere de Hotărâre de Guvern referitoare la limitarea tarifelor RCA la nivelul tarifelor de referință.
Pentru protejarea consumatorilor și pentru stabilitatea piețelor pe care le supraveghează, Autoritatea face uz de toate resursele legislative și de reglementare de care poate dispune, împreună cu Guvernul României și cu alte autorități ale statului. Credem că Guvernul va lua în calcul cât de curând propunerea înaintată, tocmai în scopul protejării populației în fața tendințelor inflaționiste sau speculative.”, anunța președintele ASF, Nicu Marcu.
Cam în aceeași perioadă, ASF a mai demarat un alt proiect, menit să schimbe legislația în vigoare, de fapt să aducă un amendament de îmbunătățire, pe fondul intențiilor de digitalizare a instituțiilor subordonate statului. Prin acest proiect, ASF intenționează ca din octombrie a.c., toți cei care vor completa formularul de constatare amiabilă de accident, când vine vorba de accidentele ușoare, fără pagube însemnate, să fie posibil și în format digital.
Cu alte cuvinte, nu va mai fi nevoie de documentul în format tipărit, completarea devenind mult mai facilă, iar datele vor putea fi mai ușor contorizate, atât de asiguratorii de polițe RCA, cât și de organele competente ale Poliției Române. Noul amendament, conform ASF, va intra în vigoare de la 15 octombrie 2022, și documentul digital va avea aceleași caracteristici ca cel clasic, pe hârtie, și va avea aceeași valoare juridică în cazul soluționării legale a incidentului.