09 feb. 2022 | 17:14

Cum poți evita să plătești un preț exagerat la RCA 2022. Detaliul pe care orice șofer ar trebui să-l cunoască

Utile
Cum poți evita să plătești un preț exagerat la RCA 2022. Detaliul pe care orice șofer ar trebui să-l cunoască
ASF pune la dispoziție noi instrumente asiguraților

Piața de polițe RCA a cunoscut o creștere a prețurilor la început de an. Pe fondul falimentului celui mai mare asigurator, City Insurance, operatorii rămași în piață s-au văzut nevoiți să-și ajusteze ofertele. Ca urmare, prețurile au crescut pentru o poliță pe 6 luni la 1.100 de lei. Cu toate astea, ASF recomandă viitorilor asigurați să ceară cel puțin trei oferte. În același timp, instituția obligă operatorii să-și anunțe clienții cu privire la toate ofertele din piață. ASF mai spune că viitorii asigurați pot solicita la Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din România (BAAR) prețul corect pentru asigurarea RCA.

Anul 2021 a adus noi reglementări pe piața RCA

În 2021, ASF anunța un regulament supus avizului public. Acesta presupunea modificarea regulamentului RCA prin ordonanță de urgență a Guvernului pentru a include obligativitatea despăgubirilor directe pentru accidentele care includ pagube materiale produse pe teritoriul României.

Potrivit proiectului de regulament, ulterior despăgubirii asiguratului, asigurătorii urmau să solicite despăgubiri de la asigurătorul părții vinovate și să primească subrogarea în mai puțin de 10 zile sau să se confrunte cu o penalitate zilnică de 0,2% aplicată la valoarea creanței sau a sumei restante.

Raționamentul, așa cum a fost descris de ASF, pentru introducerea acestei modificări a fost în contextul riscului de concentrare mare și al necesității de a motiva clienții să ia în considerare și alți factori decât prețul atunci când aleg RCA. Dar, tot în 2021, piața avea să fie dată peste cap, odată cu decizia ASF de a băga în insolvență cel mai mare operator de polițe RCA, City Insurance.

Odată cu dispariția City Insurance, ceilalți operatori s-au văzut nevoiți să-și ajusteze ofertele de asigurări, și ca urmare, începutul de an 2022 a adus și majorări. Așa se face că, în ianuarie 2022, o poliță RCA pentru 6 luni ajunsese la 1.100 de lei, iar potențialii asiguratori aveau nevoie de o modalitate de a afla care sunt și restul ofertelor de pe piață.

ASF pune la dispoziție noi instrumente asiguraților

Aparenta instabilitate și majorarea prețurilor, a determinat ASF să intervin. Instituția anunța obligativitatea operatorilor de asigurări RCA de a-și anunța clienții și de existența celorlalte oferte din piață. Pare neconcurențial, dar așa, spune ASF, viitorul asigurat poate alege cea mai bună ofertă.

În același timp, prin intermediul Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România (BAAR), clienții pot afla despre o ofertă nouă. Cu ajutorul unei cereri li se oferă prețul corect pentru o asigurare RCA. Principiul este unul, relativ, simplu, și se bazează pe clasa bonus-malus a potențialului asigurat.

Conform definiției, asta înseamnă că un asigurat va primi informații despre reducerile sau majorarile politei de asigurare. Totul în funcție de numărul de accidente rutiere pe care le-a avut în anul precedent. Această clasă reduce substantial prețul poliței de asigurare RCA.

Conform reglementărilor, noua ofertă va trebui să fie adusă la cunoștință asiguratului în timp de 20 de zile. Ulterior acesta are obligativitatea de plată, în termen de 10 zile de la primirea noii oferte.

Parteneri
Ce au putut să scrie kosovarii după ce UEFA a dat decizia în cazul meciului România - Kosovo
Redactia.ro
Preparatul biblic care e la mare căutare în zilele noastre. Această mâncare simplă, dar plină de savoare, a devenit o vedetă culinară
Click.ro
Ce spun ucrainenii despre încheierea războiului. Sondajul care contrazice ce se știa până acum
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Femeia care le știa toate secretele rupe tăcerea! Ce a povestit Flora Năstase despre intimitatea relației dintre Adriana Bahmuțeanu și Silviu Prigoană. 'Silviu mă suna'
Unica.ro
Locul din Transilvania vechi de 800 de ani. Legendele care te înfioară
EVZ.ro
Cum se prepari kebab de pui cu sos după rețeta lui Chef Janni Alexandridis. Prânzul va fi delicios pentru toată familia
Spynews
Marele actor român a părăsit scena. România toată e în doliu: ,,Ne vom aduce aminte de el mereu.”
Capital.ro
Victorie pentru Adriana Bahmuțeanu! Copiii ei au fost scoși din casa tatălui decedat. Ce se întâmplă acum cu Eduard și cu Maximus
Avantaje
Ce va face Trump ca să OPREASCĂ RĂZBOIUL. Planul SECRET care implică și România
Mediaflux
Încă un membru al trupei legendare Bee Gees a murit în mai puțin de o săptămână. Fanii din toată lumea sunt în doliu
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cum va fi vremea în perioada 21 noiembrie - 16 decembrie 2024. Se anunță temperaturi scăzute
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro