Schimbare majoră la acordarea creditelor pentru locuinţe. Modificările anunţate de Banca Naţională a României
Este schimbare majoră la acordarea de credite pentru locuințe. Care sunt modificările anunțate de Banca Națională a României pentru cei care vor contracta credite ipotecare. Iată ce trebuie să știe!
Schimbare majoră la acordarea creditelor pentru locuinţe
BNR o să crească la 25-50% avansul pentru unele credite ipotecare, potrivit Profit.ro. Conform unui proiect de regulament al BNR, cine va contracta credite ipotecare pentru a cumpăra un imobil care nu va fi folosit drept locuință proprie și permanentă o să plătească un avans majorat cu 10%, de la data de 1 ianuarie. Pentru creditele ipotecare în lei, avansul crește la 25%, iar la creditele în euro, avansul ajunge la 35%, iar pentru cele în alte monede, la 50%.
Astfel, valoarea unui credit pentru investiţii imobiliare nu poate să depăşească 75% din valoarea garanţiei ipotecare în cazul creditelor acordate în lei, faţă de 85% cât era în trecut, 65% pentru creditele în euro, şi 50% pentru creditele în alte valute.
Potrivit lui Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR, instituția nu prevede o creștere rapidă a creditului ipotecar, fiind mai degrabă o revenire de după pandemie.
”În cazul creditelor acordate pentru achiziţia unui imobil care nu este destinat a fi utilizat ca locuinţă pentru folosinţă proprie şi permanentă/continuă a debitorului, limitele prevăzute la alin. (1)-(3) se reduc cu 10 puncte procentuale”, se arată într-un document oficial.
Potrivit noilor schimbări anunţate, românii vor avea de plătit un avans de 25% pentru creditele de investiţii imobiliare în lei, de 35% pentru cele în euro şi 50% pentru cele în alte valute. Aceste noi prevederi intră în vigoare de la data de 1 ianuarie 2022 şi nu se aplică în cazul creditelor pentru investiţii imobiliare garantate integral ori parţial de stat.
De asemenea, o altă propunere făcută de BNR este ca pentru acordarea creditelor, împrumutătorii să stabilescă prin normele proprii de creditare nivelurile maxime care sunt admise pentru gradul de îndatorare, cu luarea în considerare a riscului valutar, a riscului de rată a dobânzii şi a riscului de diminuare a veniturilor eligibile disponibile pe perioada de derulare a creditului.
Câți români au luat credite de la bănci în 2020
Un raport al AVBS Credit a arătat că anul trecut, românii au accesat, cu ajutorul brokerilor peste 13.000 de împrumuturi, în valoare de peste 400 milioane de euro, în creștere cu aproape 30% față de anul 2019.
„Piata de brokeraj bancar se aflp pe un trend ascendent, înregistrându-se creșteri în valori de aproximativ 30%, iar printre investițile preferate de romanii care au accesat un credit bancar în 2020 se regasesc proprietățile imobiliare, autoturismele, electrocasnicele mari si obiectele de mobilier.”