Vești proaste pentru românii care au credite la bancă, mai ales în contextul pandemiei.
Românii cu rate la bancă vor plăti mai mult, iar asta pentru că ROBOR la 3 luni crește puternic pe final de săptămână.
Indicele ROBOR la 3 luni, în funcție de care se calculează dobânzile variabile pentru creditele în lei, a crescut vineri, 24 septembrie, la 1,65% după ce a stagnat mai mult timp la pragul de 1,61%.
Pe piața interbancară, indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru a calcula dobânzile variabile la creditele în lei acordate înainte de luna mai 2019, a staționat și ieri la 1,61% pe an, valoare care urcase în 15 septembrie.
Momentan, ROBOR este sub nivelul de la începutul anului 2021, de 2,01% pe an.
ROBOR la 3 luni a încheiat anul 2020 la 2,03% pe an, iar la începutul anului 2020 era de 3,19% pe an.
În prima zi a anului 2021, indicele ROBOR era la o cotație de 2,01% pe an, apoi a început să scadă sub 2%.
ROBOR la 3 luni este dobânda la care băncile își acordă împrumuturi cu o maturitate la trei luni. Este indicatorul monetar în funcție de care se calculează dobânzile variabile pentru creditele acordate în lei înainte de luna mai a anului 2019.
ROBOR este rata dobânzii la care băncile care contribuie la calcularea acestui indice sunt dispuse să ofere împrumuturi sub formă de depozite în lei celorlalte bănci contributoare. Cu alte cuvinte, ROBOR este rata cu care o bancă este dispusă să împrumute alte bănci
Pentru creditele în lei din primăvara anului 2019 s-a introdus o nouă referință: indicele de referință trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor – IRCC, care a luat locul ROBOR.
IRCC a scăzut aproape la jumătate față de prima valoare calculată, coborând la 1,25%.
Cursul de schimb leu/euro a scăzut ieri, după ce a atins un record miercuri. Cotația anunțată ieri de către BNR a fost de 4.9490 lei/euro, cu 0,01% suv nivelul de miercuri, când s-a înregistrat un maxim istoric de 4,9495 lei/euro.
De la începutul anului, creșterea cursului valutar leu/euro este de 1,65%.