Noi schimbări la programul Noua Casă. În forma actuală propusă de Guvern, acesta permite garantarea cu 80% a creditelor ipotecare contractate de persoane cu venituri lunare de 2.500 de euro net, fapt ce va conduce la creșterea prețurilor pe piața imobiliară, și va pune sub semnul întrebării evoluția creditului ipotecar. Cine sunt, de fapt, beneficiarii acestui program, aflați în continuare.
Programul Nouă Casă, care înlocuiește mult mai cunoscutul program Prima Casă, nu mai este atât de ofertant cum părea inițial. Potrivit ultimului anunț făcut de ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, pentru a achiziționa o locuință prin intermediul acestui program va fi nevoie de un avans de cel puțin 15%.
În forma propusă de Guvernul Orban, programul Noua Casă permite garantarea cu 80% a creditelor ipotecare contractate de persoane cu venituri lunare de 2.500 de euro net. Cei ce vor să își achiziționeze o locuință pot solicita împrumuturi de cel mult 140.000 de euro, fapt ce pune sub semnul întrebării destinația acestui program, garantat 80% de stat.
„Creditele acordate prin programul guvernamental Noua Casă nu ar trebui să depășească un maximum de 40.000 de euro deoarece, potrivit regulililor bancare, valoarea maximă a unui credit ipotecar este în corelație directă cu suma veniturilor nete anuale pe o perioadă de 5 ani. În cel mai bun caz, valoarea acestuia poate ajunge la 60.000 – 70.000 de euro, echivalentul a 5 sau maxim 6 ani de venituri medii nete pe familie.
Metoda veniturilor nete anuale este o altă modalitate de reflectare a gradului de îndatorare al clientului, utilizat în special pe piețele imobiliare mature“.
Majorarea plafonului la 140.000 de euro va avea drept efect o creștere artificială a prețurilor, ba chiar frânarea creditului ipotecar, atâta timp cât acesta va putea fi accesat doar de persoanele cu venituri peste medie, căci nu orice familie poate suporta o rata de aproximativ 3 – 4.000 de lei pe lună, pe o durată de 30 de ani, pentru creditul maxim de 140.000 de euro.
Specialiștii în imobiliare sunt destul de sceptici în ceea ce privește eficiența acestui program.
„Probabil că această majorare a plafonului şi garantarea de către stat a 80% din valoare, pe mulţi tineri îi va scoate din cărţi. Această garanţie din partea fondului ajută în primul rând băncile. Acest lucru va duce probabil la o scumpire a garsonierelor şi a apartamentelor de două camere. Au fost ţări unde această măsură a dus la creşterea cu până la 20% a preţului locuinţelor. Există această posibilitate pentru că, din fericire, spun eu, pentru noi dezvoltatorii, există o cerere de locuinţă“, a declarat Antoanela Comşa, dezvoltator imobiliar, pentru televiziuni.