11 apr. 2024 | 08:38

Schimbare în noua lege a pensiilor. Viitorii pensionari care vor avea punctaj suplimentar

News
Schimbare în noua lege a pensiilor. Viitorii pensionari care vor avea punctaj suplimentar
Schimbare în noua lege a pensiilor. Viitorii pensionari care vor avea punctaj suplimentar

Vești bune pentru viitorii pensionari. Conform noii legi a recalculării, aceștia vor avea un punctaj suplimentar, care le va aduce bani mai mulți în fiecare lună. Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a anunțat cum pot primi românii pensii mai mari după recalculare.

Bani mai mulți la pensii

Majorarea pensiilor este cel mai discutat subiect al momentului. O mulțime de români așteaptă data de 1 septembrie, când vor intra, pentru prima dată, pensiile mărite.

În acest context, Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a explicat care sunt principalele măsuri ce vor fi adoptate în privința majorării veniturilor. Astfel, oficialul a subliniat faptul că cel mai important pas în acest demers este luarea în calcul a perioadelor de necontributivitate.

Astfel, studiile universitare, stagiul militar, concediul medical, șomajul şi deportarea, prizonieratul sau detenția politică, toate acestea vor aduce bani în plus la pensie. Acestea vor aduce un punctaj suplimentar de 0,25 puncte de pensie pe an, alături de punctele contributive și cele de stabilitate.

„Vor aduce punctaj suplimentar şi este important ca tinerii în special să cunoască acest lucru. Ai o educație bune, ai studii universitare la zi, masterat, vei primi un punctaj suplimentar de 0,25 puncte de pensie pe an. De asemenea pentru șomajul şi deportarea, prizonieratul sau detenția politică, este foarte important să se ştie acest lucru.

Noua formulă de calcul al pensiilor este reprezentată de totalul punctelor acumulate înmulțite cu valoarea punctului de referință. Totalul punctelor acumulate este format din punctele contributive, punctele necontributive şi punctele de stabilitate”, a declarat ministrul Muncii la televizor.

Ministrul Muncii a oferit și un exemplu în acest sens. Un român care a făcut patru ani de facultate, șase luni de serviciu militar, șase luni de șomaj și 15 ani de contribuții va avea 1,25 de puncte suplimentare.

Cu cât cresc pensiile din 2025

Pensiile românilor vor fi majorate din nou de la 1 ianuarie 2025. Daniel Baciu a anunțat cu cât vor crește pensiile primite de vârstnici la începutul anului viitor.

De la 1 ianuarie, pensiile românilor au crescut cu 13,8%, în funcție de inflație. Iar de la 1 septembrie, după mult așteptata recalculare, veniturile pensionarilor vor crește din nou.

Concret, după intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor, veniturile a circa 3 milioane de pensionari vor crește. Mai mult, această creștere nu este neglijabilă. Potrivit autorităților, în unele cazuri, creșterea poate ajunge chiar și la 100%.

Dar asta nu e tot: de la 1 ianuarie, vârstnicii vor primi din nou plăți suplimentare. Ministrul Muncii a explicat cum se calculează această nouă majorare. Este vorba despre un nou mecanism, care le va aduce numai beneficii pensionarilor.

„Avem un mecanism clar stipulat în lege, noutatea fiind că, în fiecare an, în luna ianuarie, vom avea, conform articolului 84, alineatul 6, o majorare în baza unei formule clare astfel încât să nu lăsăm pensionarii în izbeliște, fiindcă au fost ani în care nu am avut majorări ale pensiilor sau au fost ani în care aceste majorări s-au făcut din septembrie.

Formula pe baza căreia se calculează majorarea este reprezentată de inflația din anul precedent, comunicată de Institutul Național de Statistică”, a spus ministrul Muncii.

Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii Publice, a confirmat și el majorarea de la începutul anului 2025. De altfel, a explicat și care va fi valoarea minimă cu care pensiile ar trebui să crească de anul următor.

”Noi am anticipat la 1 ianuarie 2025, numai rata inflației a fost de 10,2%, astfel încât ar trebui să crească valoarea punctului de pensie cu cel puțin 10,2 % începând cu 1 ianuarie”, a spus șeful CNPP.

Parteneri
Tragedie pentru Tzancă Uraganu. Nepotul manelistului a murit la o vârstă fragedă
Redactia.ro
Companiile aeriene au introdus o nouă regulă! Însoțitorii de bord nu vor primi pasagerii în avion dacă nu o respectă
Click.ro
Un bărbat și-a adunat toate lozurile necâștigătoare cumpărate și a calculat câți bani a pierdut. Înainte era un om bogat
Digi24
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani. Abia acum polițiștii au aflat cine este și povestea ei ciudată
Digi24
Jojo, apariția serii la Premiile Gopo 2024! Rochia ei decupată a făcut senzație! FOTO
Unica.ro
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
Spynews
A devenit COMPLET ILEGAL în România. Anunț de la Guvern chiar astăzi, 30 APRILIE: A început aplicarea noii legi
Capital.ro
Ouă de Paște vopsite natural. Trucuri simple pentru a obține o culoare intensă, fără coloranți periculoși
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
Ce e INTERZIS să facă în MARȚEA MARE din Săptămâna Patimilor
Mediaflux
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de oameni, dar nu i-a păsat că este văzut așa | VIDEO
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro