Vești rele pentru românii care dețin aparate de jocuri de noroc în localitățile din România. Marți, 30 aprilie 2024, premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț major pentru operații care nu-și retrag „urgent” aparatele de jocuri de noroc din zonele cu mai puţin de 15.000 de locuitori. Ce se va întâmpla de acum înainte?
La finalul anului trecut, Marcel Ciolacu anunța că va fi adoptată ordonanţa de urgenţă care reglementează industria pariurilor şi a păcănelelor. Premierul dezvăluia că această industrie a ajuns să aibă multă putere în România, așa că vor fi luate măsuri drastice în acest sens.
„Vreau să terminăm odată cu situaţia în care companiile de pariuri fac miliarde în România, dar trimit tot profitul în afara ţării şi chiar a UE. În pandemie, au stat la masa Guvernului! Acum ameninţă politicieni şi concediază jurnalişti, cumpărând protecţie la vârful unui trust străin care are două ziare mari din România!”, spunea premierul României.
Recent, înainte de sărbătorile pascale, Marcel Ciolacu a făcut un anunț important pentru operatorii care nu-și retrag „urgent” aparatele de jocuri de noroc din localitățile care au mai puțin de 15.000 de locuitori. Așadar, patronii își pot păstra afacerile cu jocuri de noroc doar dacă le mută în zone cu mai mulți locuitori.
„Guvernul a început aplicarea noii legi privind interzicerea păcănelelor în localitățile cu mai puțin de 15 000 de locuitori. Toți cei care nu-și mută urgent aparatele rămân fără licență, conform unui anunț transmis deja de Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc. Nu va exista nicio întârziere. Vrem să curățăm rapid de păcănele 90% din localitățile țării, urmând să facem regulile pentru cele 10% rămase în acest moment”, a spus Ciolacu, scrie DIGI24.
Pe 17 aprilie 2024, preşedintele Klaus Iohannis a promulgatlegea care prevede interzicerea jocurilor de noroc în localitățile cu mai puțin de 15.000 de locuitori. În urma voturilor parlamentarilor, jocurile de noroc au fost eliminate doar în anumite localităţi, cu peste 240 de voturi „pro”.
De asemenea, „păcănelele” nu vor putea funcționa în incinta sau pe o rază de 300 de metri a unităţilor şi instituţiilor de învăţământ, inclusiv campusurile aferente acestora, a locurilor de joacă pentru copii, parcurilor, așezăminte de cultură, artă, sănătate, cu caracter social, de culte religioase şi alte asemenea și nici în perimetrul acestora.
„Spaţiul propus nu este situat în incinta sau pe o rază de 300 m a unităţilor şi instituţiilor de învăţământ, inclusiv campusurile aferente acestora, a unor locuri de joacă pentru copii definite ca orice spaţiu închis sau în aer liber destinat utilizării de către copii, a parcurilor, a unor aşezăminte de cultură, artă, sănătate, cu caracter social, de culte religioase şi alte asemenea sau în perimetrul delimitat destinat acestora”, se mai arată în noua formă a actului normativ.