Așa cum ne-am obișnuit, la început de an legiuitorii aduc noi modificări sau adăugiri la Codul Rutier, asta și conform unor norme venite de la Uniunea Europeană. Și cum România face parte din cele 27 de state membre, are obligativitatea ca directivele europene de circulație să fie regăsite și în cadrul legal local. Astăzi vorbim de o nouă schimbare în Codul Rutier, iar şoferii trebuie să afle urgent. Explicăm în cele ce urmează ce vor fi obligaţi să facă în trafic, în caz contrar, va ploua cu amenzi.
Puțini sunt, poate, cei care știu că, la nivel european, folosirea farurilor pe timp de zi este o măsură obligatorie. Luminile de zi se aprind automat ori de câte ori este pornit motorul unui vehicul. Acestea măresc substanțial vizibilitatea mașinilor și a altor vehicule.
În multe țări, farurile sunt obligatorii doar pe timp de noapte. Fiecare autovehicul are faruri care sunt concepute pentru a fi aprinse și în timpul zilei. Funcția lor nu este de a ajuta șoferul să vadă drumul, ci de a-i ajuta pe ceilalți participanți la trafic să vadă vehiculul. Luminile de zi consumă doar 25-30% din energia necesară pentru a alimenta un far de întâlnire convențional.
Din punct de vedere legislativ, din 2011, luminile de întâlnire sunt obligatorii pentru toate mașinile și camionetele mici de livrare noi din UE, iar camioanele și autobuzele au urmat în august 2012. Vehiculele produse anterior nu trebuie să fie modernizate.
Reglementarea este activă pe plan european, înc dăn 2008, prin Directiva 2008/89/CE a Comisiei din 24 septembrie 2008 de modificare, în scopul adaptării la progresul tehnic, a Directivei 76/756/CEE a Consiliului privind instalarea dispozitivelor de iluminat și de semnalizare luminoasă pe autovehicule și remorcile acestora.
Până la acest moment, când scriem despre această nouă schimbare în Codul Rutier, conform alineatul 2 din articolul 44, obligativitatea folosirii farurilor pe timp de zi era doar pentru anumite drumuri, autostrăzi, pe drumurile expres și pe cele naționale europene, majoritatea fiind aplicabile și în orașe. Dar acest lucru este pe cale să se schimbe, după depunerea uni proiect legislativ care aduce o nouă nouă schimbare în Codul Rutier, în sensul că se dorește obligativitate și pe toate drumurile naționale:
„Considerăm că prezenta inițiativă legislativă se înscrie în procesul continuu de implementare a legislației europene. Venind în sprijinul participanților la trafic, făcându-i să observe în timp util autovehiculele care se deplasează pe drumurile naționale ceea ce, pe de o parte, va reduce numărul accidentelor, iar pe de alta, va mări siguranța rutieră din țara noastră”, se spune în expunerea de motive a proiectului de lege.”, potrivit proiectului de lege.
În acest context, odată ce această schimbare în Codul Rutier va fi adoptată, șoferii vor avea obligativitatea folosirii luminilor de zi, indiferent pe ce drum ar circula, în caz contrar, se mai arată în proiect, Poliția Rutieră are instrumentele necesare de a amenda această încălcare. Deocamdată proiectul nu specifică clar quantumul amenzilor și punctele de amendă care vor fi aplicate, deocamdată proiectul fiind în dezbatere la comisiile de specialitate.