10 feb. 2023 | 13:39

Schimbare în Codul Rutier, şoferii trebuie să afle urgent. Ce vor fi obligaţi să facă în trafic, va ploua cu amenzi

Utile
Schimbare în Codul Rutier, şoferii trebuie să afle urgent. Ce vor fi obligaţi să facă în trafic, va ploua cu amenzi
Legiuitorii aplică directivele europene în vigoare

Așa cum ne-am obișnuit, la început de an legiuitorii aduc noi modificări sau adăugiri la Codul Rutier, asta și conform unor norme venite de la Uniunea Europeană. Și cum România face parte din cele 27 de state membre, are obligativitatea ca directivele europene de circulație să fie regăsite și în cadrul legal local. Astăzi vorbim de o nouă schimbare în Codul Rutier, iar şoferii trebuie să afle urgent. Explicăm în cele ce urmează ce vor fi obligaţi să facă în trafic, în caz contrar, va ploua cu amenzi.

Directive europene de circulație. Șoferii sunt obligați să folosească farurile și ziua

Puțini sunt, poate, cei care știu că, la nivel european, folosirea farurilor pe timp de zi este o măsură obligatorie. Luminile de zi se aprind automat ori de câte ori este pornit motorul unui vehicul. Acestea măresc substanțial vizibilitatea mașinilor și a altor vehicule.

În multe țări, farurile sunt obligatorii doar pe timp de noapte. Fiecare autovehicul are faruri care sunt concepute pentru a fi aprinse și în timpul zilei. Funcția lor nu este de a ajuta șoferul să vadă drumul, ci de a-i ajuta pe ceilalți participanți la trafic să vadă vehiculul. Luminile de zi consumă doar 25-30% din energia necesară pentru a alimenta un far de întâlnire convențional.

Din punct de vedere legislativ, din 2011, luminile de întâlnire sunt obligatorii pentru toate mașinile și camionetele mici de livrare noi din UE, iar camioanele și autobuzele au urmat în august 2012. Vehiculele produse anterior nu trebuie să fie modernizate.

Reglementarea este activă pe plan european, înc dăn 2008, prin Directiva 2008/89/CE a Comisiei din 24 septembrie 2008 de modificare, în scopul adaptării la progresul tehnic, a Directivei 76/756/CEE a Consiliului privind instalarea dispozitivelor de iluminat și de semnalizare luminoasă pe autovehicule și remorcile acestora.

Vezi și:  Se întâmplă din martie pentru șoferii români. Schimbarea din Codul Rutier, se dau amenzi de 3.000 de lei

Schimbare în Codul Rutier din România

Până la acest moment, când scriem despre această nouă schimbare în Codul Rutier, conform alineatul 2 din articolul 44, obligativitatea folosirii farurilor pe timp de zi era doar pentru anumite drumuri, autostrăzi, pe drumurile expres și pe cele naționale europene, majoritatea fiind aplicabile și în orașe. Dar acest lucru este pe cale să se schimbe, după depunerea uni proiect legislativ care aduce o nouă nouă schimbare în Codul Rutier, în sensul că se dorește obligativitate și pe toate drumurile naționale:

„Considerăm că prezenta inițiativă legislativă se înscrie în procesul continuu de implementare a legislației europene. Venind în sprijinul participanților la trafic, făcându-i să observe în timp util autovehiculele care se deplasează pe drumurile naționale ceea ce, pe de o parte, va reduce numărul accidentelor, iar pe de alta, va mări siguranța rutieră din țara noastră”, se spune în expunerea de motive a proiectului de lege.”, potrivit proiectului de lege.

În acest context, odată ce această schimbare în Codul Rutier va fi adoptată, șoferii vor avea obligativitatea folosirii luminilor de zi, indiferent pe ce drum ar circula, în caz contrar, se mai arată în proiect, Poliția Rutieră are instrumentele necesare de a amenda această încălcare. Deocamdată proiectul nu specifică clar quantumul amenzilor și punctele de amendă care vor fi aplicate, deocamdată proiectul fiind în dezbatere la comisiile de specialitate.

Parteneri
TJ Miles i-a dat lovitura de grație lui Zanni! Ce a declarat fostul Faimos de la Survivor despre coechipierul său: ”Sclavii mereu vor mușca…”
Redactia.ro
Ce trebuie să pui în drob, să iasă suculent și să nu se usuce. Așa îți va ieși un preparat perfect
Click.ro
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram unde se află și nu a mai scăpat cu viață
Digi24
O femeie s-a dus la spital pentru investigații, dar a aflat că este deja moartă. Iar neplăcerile au continuat să apară
Digi24
Emily Ratajkowski, 'femeia cu cei mai frumoși sâni', apariție de senzație într-o rochie super decoltată / FOTO
Unica.ro
Noi amenzi pentru șoferi. Polițiștii fac controale amănunțite în această perioadă
EVZ.ro
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și locuiește la țară / FOTO
Spynews
OBLIGATORIU pentru proprietarii de apartamente. Legea e pentru toată lumea
Capital.ro
Masa de Paște fără grija kilogramelor în plus. Sfaturi pentru păstrarea greutății și evitarea problemelor digestive
Antena 3
A divorțat de un celebru prezentator TV și s-a recăsătorit cu un om de afaceri. Cum arată acum și cu ce se ocupă
Avantaje
OBLIGATORIU în a doua ZI de PAȘTE! Cum ai NOROC toată viața
Mediaflux
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după ce au mâncat pește. Familia se pregătește să le înmormânteze, în ajunul Paștelui / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O bucată de carne a început să se miște și a căzut singură de pe masă. Clientul unui restaurant a filmat totul
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro