În cursul zilei de astăzi, Guvernul a aprobat o ordonanță ce prevede acordarea concediului paternal pentru nașterea fiecărui copil. Până în prezent, acest concediu se aplica doar la primul copil născut. Totodată, crește și durata concediului, a anunțat ministrul Muncii.
Pe lângă faptul că s-a aprobat acordarea concediului paternal la nașterea fiecărui copil, Guvernul a majorat și perioada de acordare a acestuia. De exemplu, tații care au cursuri de puericultură vor avea 15 zile de concediu paternal. Cei care nu au cursurile, or avea 5, 10 zile la dispoziție, a precizat Marius Budăi.
„S-a aprobat acordarea concediului paternal la naşterea fiecărui copil, nu numai la primul copil, cum era până acum, dar şi prin această ordonanţă s-au extins categoriile de lucrători care pot beneficia de acest drept.
Am majorat şi perioada de acordare, în sensul că acei părinţi, taţii care au şi cursuri de puericultură vor avea 15 zile de concediu paternal, astfel încât în primele zile de viaţă ale noului născut să poată fi alături de familie. Taţii care nu au cursuri de puericultură vor avea, în loc de 5, 10 zile la dispoziţie, astfel încât să poată sta acasă în primele zile de viaţă ale noului născut”, a spus ministrul, după ședința de Guvern.
Tot în ședința de vineri, Guvernul României va majora salariile bugetarilor, a transmis premierul Nicolae Ciucă. Este vorba despre acordarea unei pătrimi din diferența existentă în plată și nivelul salarial care ar fi trebuit să fi ajuns anul acesta.
„Astăzi (vineri – n.r.) vom aproba creşterea salariilor în sistemul public. Este o creştere în concordanţă cu disponibilitatea bugetară şi, desigur, în conformitate cu discuţiile avute cu partenerii sociali”, spune șeful Executivului.
Majorarea salariilor bugetarilor a venit în contextul crizei generate de pandemia Covid-19, motiv care a dus la luarea unor măsuri de natură sanitară şi economică care au generat dezechilibre la nivelul indicatorilor macroeconomici.
„În lipsa unor măsuri concrete şi rapide s-ar vulnerabiliza şi mai mult categoriile de persoane vizate de prezenta ordonanţă de urgenţă, prin diminuarea puterii de cumpărare, cu impact semnificativ asupra standardelor de viaţă ale populaţiei şi prin amplificarea riscului de sărăcire extremă”, scrie Agerpres.
Citește și: Veste importantă pentru pensionarii din România. Când se măresc pensiile cu rata inflației