Guvernul va aproba, în ședința de vineri, majorarea salariilor bugetarilor, potrivit ordinii de zi furnizate de executiv. Totodată, Guvernul are alte două proiecte de ordonanță de urgență pe ordinea de zi. Unul dintre ele modifică Legea concediului paternal, iar cealaltă aduce schimbări la Legea privind venitul minim de incluziune.
Update 26 august, ora 11.17. Guvernul României majorează, în şedinţa de vineri, salariile bugetarilor, transmite premierul Nicolae Ciucă. Este vorba despre acordarea unei pătrimi din diferenţa existentă în plată şi nivelul salarial care ar fi trebuit să fi ajuns anul acesta.
„Astăzi (vineri – n.r.) vom aproba creşterea salariilor în sistemul public. Este o creştere în concordanţă cu disponibilitatea bugetară şi, desigur, în conformitate cu discuţiile avute cu partenerii sociali”, spune șeful Executivului.
Știrea inițială: Potrivit proiectului, se propune acordarea unei pătrimi din diferența dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, pentru anul 2022 şi cel din luna decembrie 2021. Cre
Majorarea salariilor bugetarilor a venit în contextul crizei generate de pandemia Covid-19, motiv care a dus la luarea unor măsuri de natură sanitară şi economică care au generat dezechilibre la nivelul indicatorilor macroeconomici.
„În lipsa unor măsuri concrete şi rapide s-ar vulnerabiliza şi mai mult categoriile de persoane vizate de prezenta ordonanţă de urgenţă, prin diminuarea puterii de cumpărare, cu impact semnificativ asupra standardelor de viaţă ale populaţiei şi prin amplificarea riscului de sărăcire extremă”, scrie Agerpres.
În cursul zilei de luni, ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat că impactul Ordonanței de majorare a salariilor în sectorul bugetar este de puţin peste 2 miliarde de lei până la sfârşitul acestui an.
„Impactul este de puţin peste 2 miliarde de lei, dar impactul la leuţ îl putem afla după prima lună de plată pentru că mai sunt posturi vacante neocupate”, a precizat ministrul la Digi 24.
Creșterea salariilor vine în condițiile în care Guvernul și-a asumat un deficit bugetat de 5,8% din PIB la finalul anului acesta. Acesta este, de asemenea, cel mai mare din UE. România își va finanța deficitul prin împrumuturi cu cele mai mari dobânzi.
Potrivit unei analize efectuate de Economedia, țara noastră se împrumută la costuri de aproape 8% pe termen lung, statul luând luni cel mai scump împrumut în lei pe 10 ani cel puțin din 2005 până în prezent.
Atunci când vine vorba despre diferența dintre salariile medii din sectorul de stat și cel privat, ministrul Muncii a spus ca mediul privat ar practica plata „la negru”.
„În România încă se practică, din păcate, şi lucrătorii se complac în această situaţie, plata cu 2 lei pe hârtie şi 5 lei în mână. Dacă vom avea un cost real trecut pe hârtie alta va fi diferenţa”, a precizat sursa citată.
Citește și: S-a mărit salariul mediu în România. Unde se câștigă cel mai bine și cine ia cei mai puțini bani