Schimbare importantă la ANAF. Anunțul de care trebuie să știe toți românii: noutate maximă

Schimbare importantă la ANAF. Anunțul de care trebuie să știe toți românii: noutate maximă
MInisterul Finanțelor modifica Declarația 112

În ultima perioadă au venit din partea Ministerului de Finanțe mai multe schimbări legislative. Unele dintre ele modifică declarațiile cu privire la obligațiile de plată a contribuțiilor sociale. Mai exact este vorba de modificări aduse la Declarația 112. Ordinul în cauză a fost adoptat concomitent cu cele ale Ministerelor Muncii și Sănătății. În justificarea acestor modificări se spune că se dorește evidențierea deciziilor luate de Guvern în această perioadă, de pandemie.

Declarația 112 modificată în pandemie

Declarația 112 a suferit modificări încă din data de 12 mai 2020, și a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.426 din 21 mai 2020. Noile reglementări au fost luate în comun cu Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii, în 12, respectiv, 14 și 19 mai. Ulterior, s-au mai făcut anumite modificări, republicate în în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1005. Conform noilor modificări Declarația 112 va intra în vigoare la 1 noiembrie.

”Ministrul finantelor publice, Ministrul muncii și protectiei sociale și Ministrul sănătății emit următorul ordin:
Art. 1. – (1) Se aprobă modelul și conținutul formularului 112, Declarație privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate”, precum și anexele nr. 1.1 .,Anexa angajator” 9i nr. 1.2 .,Anexa asigurat” la aceasta, prevăzute în anexa nr. 1. ”, se spune în noul ordin.

Pentru cei care erau obișnuiți până acum cu vechiul model la Declarația 112, noul formular vine cu modificări în acord cu legislația în vigoare, în contextul actualei situații de pandemie. Noile modificări aduse la Declarație 112 au fost votate rpn acte legislative atât în Parlament, cât și la nivelu Guvernului.

Care sunt noutățile aduse la Declarația 112

Una din modificări este la Anexa 1.1, prin adăugarea câmpurilor C.2, C3, E2 și E3. Conform noii modificări legislative, în cadrul secțiunilor se vor centraliza concediile medicale pentru cei care au fost infectați cun noul virus care, conform ordonanțelor, au necesitat perioadă de carantinare sau izolare. O altă modificare se regăsește la secțiunea B din Declarația 112, și se completează câmpurile, conform tabelului din declarație.

Declarația 112 - secțiunea B
Declarația 112 modificată prin ordin de ministru

”SECȚIUNEA B
B.1. Contract/Contracte de muncă și/sau contract de munca suspendat în condițiile prevăzute la art. XI alin. (1} 􀀂i art. XV alin. (1} din O.U.G. nr. 30/2020, pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecţiei sociale i’n contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, cu modificările și completările ulterioare și zile libere acordate potrivit Legii nr. 19/2020 privind acordarea unor zile libere părinţi lor pentru supraveghere a copiilor, în situația închi derii temporare a unități lor de învăţământ, cu modificările ți completările ulterioare”

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI