Schimbare importantă. Ce se va întâmpla cu Casa Memorială „George Enescu” din Botoşani

Schimbare importantă. Ce se va întâmpla cu Casa Memorială „George Enescu” din Botoşani
Schimbare importantă. Ce se va întâmpla cu Casa Memorială "George Enescu" din Botoşani

Casa Memorială „George Enescu” din municipiul Botoșani urmează să fie inclusă în prima platformă online dedicată muzeelor de la sat din Moldova. Aceasta va fi inaugurată pe 1 decembrie, potrivit unui comunicat al portalului muzeedesat.ro.

Casa Memorială ‘George Enescu’, inclusă în prima platformă online dedicată muzeelor de la sat

Potrivit sursei citate, în proiect sunt incluse 28 de muzee din regiunea Moldovei. Echipa care s-a deplasat, timp de 20 de zile, pentru a finaliza etapa de culegere a etapelor, este formată din tineri din Iași și Botoșani.

Odată ajunși la fiecare muzeu, aceștia au efectuat scanarea spațiului, documentarea și fotografierea. La final, acestea vor beneficia de un tur virtual 3D interactiv, care este realizat datorită echipamentelor de înaltă performanță.

În același timp, este integrat în Google Street View Google Earth și Google Maps o serie de fotografii, un text descriptiv și un videoclip scurt de prezentare. Timp de 20 de zile, echipa formată din tineri a parcurs 5.500 de kilometri și a adunat peste 700 GB de materiale foto și video.

„Deşi a fost un maraton destul de epuizant, căci am scanat/fotografiat şi câte trei muzee pe zi, ne-am luat energia de la oamenii dedicaţi pe care i-am întâlnit. În următoarele două luni vom edita materialele şi vom contura website-ul. Lansăm în premieră unul dintre tururile virtuale, de la Casa Memorială ‘Ion Borcea’, din Racova, judeţul Bacău. Muzeul poate fi vizitat virtual la adresa: https://bit.ly/real-tour-ion-borcea„, a declarat Ionuţ Teoderaşcu, editor vizual şi fotograf.

A fost modernizat drumul județean către Casa Memorială „Ion Popescu Voitești”

Consiliul Județean Gorj a modernizat drumul județean către Casa Memorială „Ion Popescu Voitești”, care se află în Bălănești. Tronsonul de drum reabilitat facilitează accesul către monumentul istoric. Acesta este înscris în Lista Monumentelor Istorice din județul Gorj.

Există două obiective de investiții care beneficiază de alocări financiare la acest capitol bugetar. Unul dintre obiective este modernizarea parțială a drumului județean 665A ce traversează comuna Bălănești.

Celălalt obiectiv este restaurarea Casei Memoriale „Ion Popescu Voitești”, situată pe raza aceleiași unități administrativ – teritoriale. Suma totală a lucrărilor se ridică la 8.025.988 lei.

„Pe lângă lucrările de consolidare – restaurare vor fi montate instalația electrică, instalația sanitară, instalația de paratrăsnet și de împământare, instalația de încălzire (cu pompe de căldură), aer condiționat și de ventilare. În cadrul obiectivului de investiție se vor realiza amenajarea peisagistică a spațiului verde aferent imobilului, zone de recreere și un loc de joacă pentru copii. Durata de execuție este de 24 luni de la data emiterii ordinului de începere a lucrărilor, contractant fiind Asocierea S.C. ORNIS PROD SRL și S.C. CARDIUM 7 SRL.”, potrivit reprezentanților Consiliului Județean Gorj.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI