Polițiștii, autoritățile de mediu și medicii veterinari din județul Hunedoara au fost alertați de faptul că a fost găsit un urs mort. Totul s-a întâmplat duminica seara, în apropierea unei cabane din comuna Vețel.
Medicii veterinari lucrează la stabilirea cauzelor morții ursului, potrivit unor surse apropiate anchetei. Din primele cercetări, se pare că animalul a intrat într-o cabană și nu a mai știut să iasă. În încercarea de a scăpa din cabană, și-a provocat mai multe răni. Într-un final, ursul a reușit să iasă din cabană. Din păcate, rănile produse prin automutilare i-au adus moartea.
Șeful Direcției Sanitar – Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Hunedoara a spus că animalul a fost preluat de către medici. În continuare, se vor face analize de laborator. În primul rând se va testa pentru rabie, apoi se va efectua examenul anatomo – patologic.
„În data de 9 mai, Poliţia Municipiului Deva a fost sesizată prin 112 de către un bărbat din comuna Veţel, cu privire la faptul că în curtea cabanei sale se află un urs mort. La faţa locului, s-a deplasat un echipaj din cadrul Poliţiei Şoimuş, poliţiştii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, reprezentanţi ai AJVPS în vederea examinării cadavrului şi a stabilirii cauzelor morţii. Se fac în continuare cercetări pentru stabilirea cauzelor morţii”, a declarat Carla Strujan, purtător de cuvânt al IPJ Hunedoara.
Prefectul județului Hunedoara a confirmat și el moartea ursului. Cu toate acestea, nu a putut spune cu dacă suspiciunile potrivit cărora ursul a murit după ce s-a automutilat sunt întemeiate.
Ursul de trei ani a fost găsit în curtea unei cabane din județul Hunedoara. Primele concluzii oficiale arată că ursul ar fi murit din cauza lipsei de apă și hrană. Medicii veterinari au întocmit un prim raport în cazul ursului. În urma acestuia, medicii au descoperit că ursul suferea de mai multe afecțiuni. Cu toate acestea, a murit pe fondul lipsei de apă și de hrană.
„Moartea animalului s-a produs pe fondul privării de apă şi de hrană, fără constatarea leziunilor traumatice sau a corpurilor străine la nivelul cadavrului. Investigaţiile anatomo-patologice au sugerat totuşi un proces anatomo-patologic de natură infecţioasă mai vechi, în evoluţie cronică, exprimate prin peritonită, ascită, angiocolită şi leziuni la nivelul plamânului şi a inimii de natură congestivă-hemoragică. Era dezhidratat, fără mâncare în stomac. Avea doar urme de verdeaţă”, au declarat surse din cadrul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Hunedoara.