Gestul prințului Emanuel von und zu Liechtenstein de a omorî cel mai mare urs din Europa a stârnit un val de nemulțumiri și acuzații, motiv pentru care au fost luate decizii radicale, menite să evite o viitoare tragedie de acest fel. În urmă cu puțin timp, ministrul Mediului a anunțat că, de acum înainte, niciunui vânător strain nu i se va mai permite o astfel de derogare, animalele fiind eliminate de anumite pesoane din cadrul asociațiilor de vânătoare.
După ce Asociația “Agent Green” a prezentat toate documentele care atestă că prințul Emanuel von und zu Liechtenstein a împușcat la Covasna cel mai mare urs din Europa, folosindu-se de o derogare oferită de Ministerul Mediului pentru uciderea altui exemplar, zeci de mii de români revoltați au semnat petiții prin care cer pedepsirea acestuia și stoparea vânătoarei de trofee.
În cele din urmă, Tanczos Barna, ministrul Mediului, a anunțat că începând cu 6 mai a fost schimbată valabilitatea acestor derogări de eliminare a animalelor, fiind permisă vânătoare doar pentru personalul tehnic al asociațiilor de vânătoare care depun solicitarea. Astfel, aceste asociații care solicită derogare nu vor mai avea voie să aibă invitați care să vâneze “trofee”.
„Am oprit orice variantă de aducere a unor persoane străine care să pună în aplicare” derogarea pentru eliminarea unor animale considerate periculoase, a anunțat Tanczos Barna. Mai mult, valabilitatea acestei derogări va fi de acum înainte doar de 15 zile, fiind redusă de la o perioadă de 60 de zile.
Inițial, derogarea avea valabilitate până la sfârșitul anului, dar pentru că nu era folosită luni de zile întregi, aceasta fusese restrânsă la o perioadă de 60 de zile.
Astfel, animalele periculuoase vor fi eliminate doar de către personalul tehnic al asociațiilor care solicită derogarea, în termen de 15 zile. Inițial, legistlația nu prevedea clar cine poate vâna animalele, motiv pentru care a fost posibil un asemenea eveniment nefericit.
Ministrul mediului a explicat că asociațiile de vânătoare solicită săptămânal derogări pentru eliminarea animalelor, inclusiv pentru acelea ocrotite prin lege, însă în mare parte, aceste dosare sunt respinse.
„Până am ajuns la minister, au fost până la 120-130 de exemplare extrase pe baza acelui ordin și a acelei cote de intervenții – 140 de exemplare – din 2019 încoace. Înainte, a mai existat o asemenea cotă pe doi ani, tot 140 de exemplare.
Aceste cote sunt strict pentru a interveni în cazuri de forță majoră. N-am fost de acord de la bun început de când am venit la minister și nu sunt nici acum de acord ca aceste cote de intervenție să fie folosite pentru altceva”, a afirmat Tanczos Barna.