Scenariu de război în România: mii de militari deja mobilizați pentru azi

Autor: Claudiu Surmei - 10:18, 05 apr. 2019
SEA SHIELD 2019

România găzduiește în această perioadă la cel mai mare exercițiu militar multinațional naval – SEA SHIELD 2019, care se desfășoară în Marea Neagră și în apele teritoriale ale țării. La exercițiu participă 14 nave militare românești, 6 nave din Bulgaria, Canada, Grecia, Olanda și Turcia, aproximativ 2.200 de militari și avioane de vânătoare MIG 21 și F-16.

Scenariul de război este pus în aplicare între 5 și 13 aprilie, perioadă în care forțele angrenate vor exersa proceduri de luptă împotriva amenințărilor subacvatice, terestre și aeriene. Totul este adaptat la tipologia de amenințări de securitate din regiunea Mării Negre.

Trebuie specificat că scenariul de război este unul fictiv și „urmărește planificarea şi executarea unei Operații de Răspuns la Criză (CRO) sub mandatul unei Rezoluții a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite (UNSC), în contextul unui mediu de securitate caracterizat prin amenințări simetrice şi asimetrice”, informează Ministerul Apărării Naționale (MApN).

SEA SHIELD 19, cel mai mare exercițiu militar NATO din Marea Neagră

Forțele Navale Române participă la exercițiul militar din Marea Neagră cu două fregate, două corvete, două dragoare de mine, două nave purtătoare de rachete, două nave maritime pentru scafandri de luptă, trei remorchere maritime, un detașament de scafandri EOD (specializați în lupta împotriva amenințărilor subacvatice), două detașamente mobile de lansare rachete şi alte nave de sprijin, precum şi structurile specializate distincte, Brigada 243 Radioelectronică şi Observare, Direcția Hidrografică Maritimă, Centrul 110 Comunicații şi Informatică, Centrul pentru Tehnologia Informației şi Apărare Cibernetică, care vor asigura suportul specific, de la țărm.

Forțele Aeriene Române participă cu aeronave MIG 21 LanceR şi F-16, iar forțele navale ale Statelor Unite şi ale Turciei angrenează două aeronave de patrulare maritimă.

Forțele Terestre Române trimit un detașament din compunerea Brigăzii 9 Mărășești, pentru protecția căilor de comunicații terestre şi a portului Constanța.

„Comandamentul Maritim Aliat al NATO (MARCOM) a desemnat să participe la Exercițiul Sea Shield 19 Gruparea Navală Permanentă (SNMG-2), care operează în Marea Neagră, începând cu 28 martie 2019, având în compunere nave din Bulgaria, Canada, Olanda, România şi Turcia. În plus, Grecia şi Bulgaria sunt reprezentate la exercițiu de câte o navă de luptă”, anunță MApN.

Navele militare străine vor intra sâmbătă, 6 aprilie, în portul Constanța, iar luni, 8 aprilie, vor ieși pe mare, alături de cele românești și vor îndeplini obiectivele exercițiului militar.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI