UPDATE Armata devine obligatorie în România, din nou: anunțul oficial făcut de MApN

UPDATE Armata devine obligatorie în România, din nou: anunțul oficial făcut de MApN

Într-o manieră un pic ciudată, Ministerul Apărării Naționale din România a anunțat că armata devine obligatorie în țara noastră.

Pe de o parte, astăzi este 1 aprilie și e o șansă foarte mică ca totul să fie o glumă. Întărește acest scenariu și faptul că informația, deși pare oficială prin prisma faptului că apare pe pagina de Facebook a Ministerului Apărării Naționale, nu a fost însoțită de un comunicat oficial pe marginea subiectului.

În teorie, astfel de decizii nu ar trebui să poată fi făcute publice într-o formă ”sintetizată”, decât după ce au fost legiferate, iar mesajului de pe Facebook îi este atașat textul din lege cu informațiile complete.

”Bună dimineața! ??
 Armata devine de astăzi obligatorie

Începem săptămâna în forță cu o veste mult aşteptată.
Tinerii cu vârsta cuprinsă între 20 şi 35 vor primi toate detaliile în timp util.

Accesați linkul următor pentru a afla cum a început această procedură: https://bit.ly/2U7kyeR.

Vom reveni cu detalii!

#armata #obligatorie #instrucție #lege

Acesta este mesajul apărut pe pagina de Facebook a MApN și vizează toate persoanele cu vârste între 20 și 35 de ani. Dacă nu este o glumă, consecințele ar putea fi dezastruoase pentru stilul de viață, perspectivele și organizarea multor oameni și familii de la noi.

Partea penibilă este că un astfel de anunț postat pe Facebook este dezastruos, mai ales în forma simplificată cu o concluzie de genul ”Vom reveni cu detalii!”. Postării este atașat un articol din Adevărul din septembrie 2018 prin care se atrage atenția asupra unui proiect de lege pentru armată obligatorie.

”Concret, este vorba de proiectul pentru modificarea şi completarea “Legii nr. 446/2006 privind pregătirea populaţiei pentru apărare” pus în dezbatere publică de Ministerul Apărării Naţionale (MApN). Cu aceste noi reglementări, cu toate că nu reintroduce serviciul militar obligatoriu pe timp de pace, MApN vrea să schimbe modul în care se va institui şi gestiona această rezervă strategică de personal.”, scriau cei de la Adevărul în urmă cu aproximativ șase luni.

Una peste alta, având în vedere că astăzi este 1 aprilie, această informație trebuie percepută cu un grad sporit de reticență. Dacă se dovedește a fi adevărată, modul în care a fost făcută publică este unul jalnic, îngrijorător, deplasat și o oglindă a stării generale jalnice în care funcționează majoritatea ministerelor din România.

UPDATE: Întrebați dacă este o glumă de 1 aprilie, reprezentații AFT Sibiu au precizat că știrea face parte dintr-o campanie specială anti fake news derulată de MApN.

”La nivelul MAPN astăzi se derulează o campanie de conștientizare a fenomenului știrilor false și a dezinformării în online. Aceasta este prima postare dintr-o serie, iar la finalul zilei se va face o informare explicativă”, a declarat Elena Andrei, purtător de cuvânt al AFT Sibiu.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI