Scenariu de coșmar pentru români în valul 4 al pandemiei. Ce ne așteaptă, de fapt

Scenariu de coșmar pentru români în valul 4 al pandemiei. Ce ne așteaptă, de fapt
Valul 4 de pandemie, devine un scenariu și mai dur

Valul 4 face ravagii. Pentru cercetătorii COVID-19, noul an aduce un puternic sentiment de déjà vu. La începutul anului 2020, lumea urmărea cu nerăbdare un virus răspândit peste tot în lume. Acum, în 2021, un nou scenariu de coșmar se întrezărește, odată cu venirea celui de-al 4lea val al pandemiei. De data aceasta nu este o amenințare complet nouă, ci o variantă cu răspândire rapidă a SARS-CoV-2. Varianta Delta a înlocuit rapid alte variante și poate fi vestitorul unei noi faze periculoase a pandemiei.

Valul 4 de pandemie, devine un scenariu și mai dur

Înntreaga Europă se zbate în neputință, odată cu declanșarea acestui nou val, valul 4 al pandemiei covid. Varianta Delta, deja predominantă, face ravagii, forțează noi scenarii roșii și de carantină, ne obligă să ne gândim la ce este mai rău. Tot mai mulți medici trag semnale de alarmă pe această temă, fiind neputincioși în prăpădul pe care noua variantă îl răspândește peste tot.

Preocuparea a determinat unele țări să accelereze autorizațiile de vaccinare sau să discute regimurile de dozare care ar putea proteja rapid mai mulți oameni. Dar pe măsură ce noua variantă a aparut în mai multe țări, mulți oameni de știință solicită guvernelor să consolideze și măsurile de control existente.

În același timp s-a stabilit deja în mai multe state europene, inclusiv România, necesitatea uneia a treia doze de vaccin. Coorodonatorul campaniei naționale de vaccinare Valeriu Gheorghiță anunța ca dată de demarare a vaccinării luna octombrie.

Cercetătorul Octavian Jurma face predicții sumbre

România nu stă bine la numărul persoanelor vaccinate cu prima sau a doua doză, având aproape jumătate din populație nevaccinată. Pe acest fond, dar și pe nerespectarea normelor, numărul de noi cazuri au crescut vertiginos, ducând, începând de azi intrarea în caratină a unor orașe, precum Timișoara, sau chiar scenariul roșu, cum este cazul Capitalei. În acest context cercetătorul Octavian Jurma a emis scenarii de coșmar pentru următorea perioadă, sub auspiciile acestui nou val, valul 4 de pandemie.

„Am avut la începutul lunii august două scenarii reale pe care le-am contemplat: că valul 4 va fi de rău ca valul 3, în cel mai optimist scenariu și, în cel mai pesimist scenariu că va fi la fel de rău ca valul 2. Exista și scenariul de coșmar în care valul 4 va fi mai rău ca valul 2, respectiv va avea numărul cumulat de cazuri din valul 2 și 3 pentru o perioadă mai scurtă de timp încât va genera un vârf mai înalt.

Acest scenariu a început să devină mai realist în luna septembrie când rata de accelerație medie pe care am avut-o în perioada august – începutul lui septembrie a crescut de la 50% în medie la 80% când s-au deschis școlile și asta face ca această curbă să se deplaseze  și să depășească deja scenariul pesimist că o să avem un val similar valului 2 și acolo curba colorată cu albastru punctat este scenariul despre care vorbea și Gheorghiță cu un vârf la 16.000 de cazuri pe la mijlocul lunii octombrie.

Acest scenariu devine tot mai realist, din păcate, deci nu mai este un scenariu de coșmar, este scenariul cel mai pesimist pe care lucrează atât Guvernul, cât și pe cel pe care îl contemplu și eu în simulările la care mă uit,” a declarat cercetătorul Octavian Jurma pentru Digi24.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI