În ultimele 24 de ore se discută la nivel național de revenirea la scenariile roșii sau chiar, în unele locuri, la carantină. Rata a trecut peste 3 la mia de locuitori și la nivelul Bucureștiului. În Județul Timiș s-a reunit astăzi Comitetul Județean pentru Situații de Urgență. Conform unor surse din interior, s-a luat decizia carantinării, cel puțin pe timp de noapte, în orașul de pe Bega.
Pandemia și consecințele sale economice au afectat aproape toată România. În aceste zile efectele valului 4 de pandemie se resimte în datele statistice care se schimbă de la o zi la alta. Ieri, pe 21 septembrie, CNSU anunța o rată de peste 3 la mia de locuitori la nivelul Bucureștiului. Datele vin pe fondul unei creșteri substanțiale a incidenței în județul Ilfov, foarte apropiat de Capitală. Numai aici, în Afumați, se înregistra o incidență de peste 5 la mia de locuitori.
Surse din interior spun că cel târziu luni, 27 septembrie, Bucureștiul ar putea intra oficial în scenariul roșu, asta însemnând reducerea substanțială a activităților. Deja de la începutul acestei săptămâni s-a introdus obligativitatea certificatului verde, iar noile date nu fac altceva decât să confirme faptul că valul 4 este deja în plină desfășurare.
Ultimele 24 de ore au mai scos la iveală și listele localităților cu incidența mai mare sau egală cu 3 la mia de locuitori. Lista actualizată arată că Municipiul Tmișoara are astăzi o incidență de 4,49 la mia de locuitori. Datele alarmante au decis ca CJSU să se întrunească astăzi într-o ședință de urgență. Astăzi s-a decis intrarea în carantină în Timișoara, începând de vineri, 24 septembrie 2021, seara, și pe timpul weekend-ului.
Conform presei locale, Timișoara intră în carantină pe timpul nopții chiar din acest weekend. Conform decizie de carantină, restaurantele din municipiu se vor închide la ora 18:00, iar circulația locuitorilor va fi doar până la ora 20:00 în weekend, după cum urmează:
„Se interzice circulația persoanelor în afară locuinței/gospodăriei în zilele de vineri, sâmbătă și duminică în intervalul orar 20 – 5, cu următoarele excepții:
deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuința/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente;
deplasări în afară localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, și care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistență persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori decesul unui membru de familie.
se suspendă activitatea operatorilor economici desfășurată în spații închise în domeniul sălilor de sport și/sau fitness.”, se spune în decizia CJU de astăzi.
Timișoara nu ar fi la prima situație de acest gen, anul trecut în plină pandemie, CJU a mai decis intrarea în carantină a orașului, municipiul ocupând locul trei ca număr de infectări cu noul virus. În același timp, tot anul trecut secțiile ATI din spitalele timișorene au fost supraaglomerate.
Medicii trag un nou semnal de alarmă în această situație, exitând riscul ca și de data asta secțiile ATI să fie supraaglomerate ca urmare a numărului mare de cazuri de infectări, mai ales cu varianta Delta, variantă care a devenit predominantă, la nivel național.
Puteți consulata lista localităților cu incidența mai mare sau egală cu 3 la mia de locuitori aici.