Scandalul voturilor de la Eurovision continuă. Ministrul Culturii din Ucraina, reacție dură: “O rușine”

Scandalul voturilor de la Eurovision continuă. Ministrul Culturii din Ucraina, reacție dură: “O rușine”
Scandal Eurovision: reacția ministrului Culturii din Ucraina

Scandalul de la Eurovision continuă! Controversa jurizării din cadrul concursului celebru de muzică se extinde. Ministrul Culturii din Ucraina vine cu o primă reacție după cele auzite. „O asemenea evaluare nu reflectă adevărata noastră atitudine. O adevărată rușine”, a declarat oficialul. Situația istorică a ajuns și în Ucraina, țara câștigătoare. Ministrul și-a exprimat în cursul zilei de duminică regretul și ,,rușinea”.

Scandal Eurovision: reacția ministrului Culturii din Ucraina

Controversa legată de punctajul acordat de juriul de specialitate din cadrul Eurovision 2022 se extinde. Ministrul ucrainean al Culturii și-a exprimat în cursul zilei de duminică regretul și ,,rușinea” că juriul din Kiev nu a acordat niciun punct concurenților din Polonia și Lituania.

Oleksandr Tkacenko a subliniat că cele două țări sprijină ferm Ucraina în războiul cu Rusia, dar nu au putut să găsească înțelegere în contextul concursului muzical și să vină cu aprecieri în cadrul spectacolului.

„O asemenea evaluare nu reflectă adevărata noastră atitudine față de voi, prietenii noștri cei mai apropiați din Europa. Este o adevărată rușine să acordăm 0 puncte Poloniei și Lituaniei. Ucrainenii vă dau 12 puncte!”, a scris ministrul ucrainean pe Facebook.

Schimbarea clasamentului

Juriul din Polonia și Lituania au acordat fiecare câte 12 puncte Ucrainei. Țara invadată de armata rusă și la acest moment a câștigat competiția din ediția de anul acesta.

Punctele din partea telespectatorilor au dat peste cap clasamentul realizat cu ajutorul punctelor din juriile de specialitate care clasau pe primele locuri Marea Britanie, Spania și Suedia. Ucraina era abia locul patru, dar fanii show-ului din întreaga Europă au votat masiv în favoarea trupei Kalush Orchestra.

Artiștii din Ucraina au fost astfel propulsați în final în fruntea clasamentului, la o diferență semnificativă de următoarea de pe listă.

Mesajul ministrului

„Vreau să mă adresez celor mai apropiați prieteni ai noștri din Europa, Polonia și Lituania, și să îmi exprim poziția personală cu privire la evaluarea pe care juriul din Ucraina a dat-o Poloniei și Lituaniei. Această evaluare nu reflectă în niciun fel atitudinea noastră reală față de voi, cei mai apropiați prieteni ai noștri din Europa.

Da, britanicii au fost cool și au ieșit pe locul doi. Dar să dai polonezilor și lituanienilor 0 puncte este foarte rușinos. Poporul ucrainean v-a acordat 12 puncte! Sprijinul vostru pentru Ucraina este de neprețuit. Recunoștința și afecțiunea noastră față de voi este aceeași.

Concursul nu este politic, nu este vorba de politică – este vorba de prietenie, de valori comune, de un sprijin cuprinzător în toate sferele. Și sper ca așa să fie pentru mulți, mulți, mulți ani de acum încolo.

Dragi națiuni poloneză și lituaniană, vă suntem atât de recunoscători, victoria noastră este comună: atât la Eurovision, cât și înfrângerea inamicului”, a scris pe Facebook Oleksandr Tkacenko, ministrul culturii din Ucraina.