Scandalul Ania Caill depășește granițele României. Gigantul echipamentelor sportive care renunță la sponsorizarea Federației

Scandalul Ania Caill depășește granițele României. Gigantul echipamentelor sportive care renunță la sponsorizarea Federației
Schioarea de origine franceză, Ania Caill, nu va putea reprezenta România la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Beijing, din luna februarie

Scandalul Ania Caill depășește granițele României. Schioara de origine franceză care reprezintă România a acuzat Federația Română de Schi Biatlon, dar și Comitetul Olimpic Român că au refuzat un loc suplimentar acordat României pentru Jocurile Olimpice de Iarnă ce vor avea loc la Beijing, între 4-20 februarie. Atitudinea oficialilor români față de cea mai bună schioare română a dus și la o reacție dură a unuia dintre cei mai mari producători de echipamente sportive din lume.

Scandalul Ania Caill depășește granițele României

Scandalul Ania Caill depășește granițele României. Schioarea de 26 de ani, de origine franceză, reprezintă de ani buni țara noastră, ea fiind prezentă și la Jocurile Olimpice de iarnă din 2014 de la Soci. Caill este schioarea română cea mai bine clasată în clasamentele mondiale, pe locul 197.

Acum câteva zile, Ania Caill a acuzat Federația de Schi Biatlon, dar și COSR că au refuzat un loc suplimentar acordat României pentru Jocurile Olimpice de la Beijing, ce vor avea loc între 4-20 februarie.

„Federaţia Română de Schi Biatlon împreună cu Comitetul Olimpic Sportiv Român au refuzat locul suplimentar. Această decizie este o mare lipsă de respect faţă de valorile sportive şi olimpice, faţă de sportivi, faţă de culorile ţării. Să nu duci la Olimpiadă pe cei mai buni şi să privezi Lotul Olimpic de încă un sportiv calificat este inadmisibil.

Cu decizia asta au renunţat inclusiv la o bursă olimpică suplimentară pentru Olimpiada din Milano 2026. Locul suplimentar adus României a fost după 4 ani de muncă şi sacrificii enorme. Asta este dovada clară a rezultatelor mele care m-au urcat în clasamentul mondial”, a scris Ania Caill, într-un mesaj postat pe contul de Facebook.

Gigantul echipamentelor sportive care renunță la sponsorizarea Federației

Ania Caill a ratat prezența la Olimpiada de iarnă, iar Federația de Schi Biatlon a replicat că locul suplimentar invocat de sportivă era nenominal.

„Este un loc cotă nenominal, se vede pe site-ul federaţiei internaţionale, noi l-am refuzat pentru că nu avem sportivi eligibili la această dată, pentru că acreditările s-au făcut cu mult timp în urmă”, a declarat Puiu Gașpar, secretarul general al FRSB, conform news.ro.

Dincolo de logica răspunsului, realitatea este că România, mai precis federația de schi, și-a permis „să arunce pe geam” un loc pe care putea evolua un sportiv român. Ministrul Sportului, Eduard Novak, a declarat inițial că ministerul nu are pârghiile necesare pentru a influența deciziile unei federații. Ulterior, el a cerut demisia președintelui FRSB, Dan Gheorghe Mihoc, pentru situația creată.

Țara noastră a pierdut un loc pentru JO de iarnă de la Beijing

Dar reacția cea mai dură în cazul Ania Caill a venit din partea uneia dintre cele mai mari companii producătoare de echipamente sportive, Salomon. Aceasta a anunțat, într-un mesaj postat pe contul de Facebook, încetarea oricărei colaborări cu Federația Română de Schi Biatlon, din cauza tratamentului la care a fost supusă sportiva.

„De peste 20 de ani, ca importator exclusiv al brandului Salomon în România, am susținut performanța sportivă obținută prin pasiune, tenacitate și disciplină.
Ania Caill a demonstrat, prin progresele sale constante, că are toate calitățile unui sportiv de performanță. În ultimii ani, a fost susținută atât de Salomon Franța, cât și de către firma noastră, în mod direct.
Considerăm că rolul oricărei federații finanțate din bani publici este acela de a susține și promova, în mod obiectiv, performanța sportivilor profesioniști, alimentând astfel pasiunea juniorilor pentru acel sport.
În urma deciziei FRSB de a bloca accesul Aniei la Olimpiada de la Beijing 2022, urmată de refuzul de a trimite orice schior român pe locul suplimentar câștigat pentru lotul olimpic al României, am decis să renunțăm la orice asociere sau colaborare cu FRSB, pe durata mandatului actualei conduceri”, se scrie în mesajul postat de Salomon Romania.

România va fi prezentă cu doar 22 de sportivi, la 7 discipline sportive, în cadrul Jocurilor Olimpice de la Beijing, ce vor avea loc în perioada 4-20 februarie. În probele de schi, vom fi reprezentați de Maria Constantin, la slalom și slalom uriaș și de Alexandru Ștefănescu, în aceleași probe, dar la masculin.