Jocurile Olimpice 2020 s-au încheiat. Ce loc a ocupat România în clasamentul pe națiuni

Jocurile Olimpice 2020 s-au încheiat. Ce loc a ocupat România în clasamentul pe națiuni
Jocurile Olimpice 2020 s-au încheiat. Ce loc a ocupat România în clasamentul pe națiuni

Jocurile Olimpice 2020 s-au încheiat. Cea de-a 32-a ediție a marii competiții planetare și-a tras cortina duminică, 8 august, printr-o ceremonie desfășurată pe Stadionul Național din Tokio. România a participat cu 101 sportivi, la 17 disclipine și a cucerit 4 medalii, dintre care una de aur și 3 de argint. La final, a fost a doua cea mai slabă clasare a țării noastre în clasamentul pe națiuni, de după cel De-al Doilea Război Mondial.

Jocurile Olimpice 2020 s-au încheiat

Jocurile Olimpice 2020 s-au încheiat, duminică, 8 august, printr-o ceremonie desfășurată pe Stadionul Național din Tokio. La această ediție au participat peste 11.000 de sportivi care cu concurat în 339 de probe din 33 de discipline. Țara noastră a fost reprezentată de 101 sportivi, în 17 discipline. România a cîștigat doar 4 medalii, una de aur și trei de argint. Singurul titlu olimpic a fost adus de echipajul la dublu vâsle feminin (Ancuţa Bodnar şi Simona Radiș).

Argintul a fost cucerit de Ana-Maria Popescu la spadă, echipajul masculin de patru rame fără cârmaci (Mihăiţă Ţigănescu, Mugurel Semciuc, Ştefan Berariu şi Cosmin Pascari) şi cel de dublu rame masculin (Marius Cozmiuc, Ciprian Tudosă). România s-a clasat pe locul 46 în clasamentul pe națiuni. A fost a doua cea mai slabă clasare, după locul 47 obținut la Olimpiada de la Rio, în 2016, când s-au cucerit tot 4 medalii, una de aur, una de argint și două de bronz.

Ce loc a ocupat România în clasamentul pe națiuni

Rezultatele de la Jocurile Olimpice 2020 sunt comparabile, în afară de Rio 2016, doar cu cele de la Helsinki, la Olimpiada din 1952. Atunci România a obținut tot doar 4 medalii, repartizate exact ca în 2016, dar s-a clasat pe locul 23 în clasamentul pe națiuni. La Tokio, SUA a câștigat acest clasament, obținând 39 medalii de aur, 41 de argint și 33 de bronz, cele mai multe la total. Americanii au devansat China (38-32-18) și Japonia (27-14-17). Duminică, a căzut cortina peste JO 2020 printr-o ceremonie desfășurată pe Stadionul Național din Tokio, același care găzduise deschiderea oficială în 23 iulie.

Portdrapelul România a fost desemnat canoistul Cătălin Chirilă. El a ocupat locul 5 în proba de canoe dublu-1000 de metri, alături de Victor Mihalachi. La ceremonia de deschidere purtători de drapel au fost înotătorul Robert Glință și canotoarea Simona Radiș, cea care avea să cucerească aurul alături de Ancuța Bodnar. A fost o Olimpiadă atipică, amânată cu un an, desfășurată fără spectatori și grevată de restricții sanitare din cauza pandemiei. Dincolo de redusa zestre de medalii, România a câștigat o mare speranță pentru viitor, înotătorul de doar 16 ani, David Popovici. Următoarea ediție a Jocurilor Olimpice va avea loc la Paris, în 2024.

Sursa foto: COSR/Cristian Nistor

 

Urmăriți Playtech.ro și pe