Fostul președinte al Curții Constituționale a României, Augustin Zegrean, a ieșit la atac, după ce Camera Deputaților a aprobat impozitarea pensiilor speciale! Fostul președinte al CCR susține că noul impozit încalcă flagrant Constituția României.
”Eu sunt beneficiar al unei pensii de serviciu, dar voi vorbi din punct de vedere al Constituției. Există o cotă unică de impozitare, de 16%, și atunci cum poți justifica faptul că unora le aplici impozit 16%, iar altora 85%?
Nu se poate justifica în niciun fel, mai ales că articolul 56 din Constituție vorbește despre justa așezare a sarcinilor fiscale (n.r. – <<Sistemul legal de impuneri trebuie să asigure aşezarea justă a sarcinilor fiscale>>). În România există și salarii de 20.000 de lei, chiar salarii de 10.000 de euro, dar despre impozitarea suplimentară a acestora nu vorbește nimeni. Numai chiaburii de pensionari trebuie stârpiți”, a declarat pentru HotNews.ro Augustin Zegrean.
Augustin Zegrean spune că pensiile de serviciu nu sunt mari, ci pensiile mici sunt prea mici. Mai mult, susține că prin tăierea pensiilor mari nu vor crește cele mici.
„Prin tăierea pensiilor mari nu cresc pensiile mici, pentru că aceste pensii de serviciu sunt plătite de la bugetul de stat, nu din Fondul Național de Pensii, iar banii nu vor merge la ceilalți. Nu pensiile de serviciu sunt nesimțite, nesimțirea este că celelalte pensii sunt mici. În niciun caz această lege nu este constituțională, pentru că oamenii trebuie tratați egal în fața legii. Și pensiile de serviciu s-au dat tot în baza unei legi”, a afirmat fostul președinte al CCR.
Augustin Zegrean arată cu degetul spre Parlamentul care a tăiat pensiile speciale și avertizează chiar că ”niciciun cetățean nu trebuie să stea liniștit câtâ vreme Parlamentul este în sesiune”.
Preşedintele ICCJ, Corina Corbu, a convocat deja Secţiile Unite ale Instanței Supreme pentru joi, la ora 15.00, pentru a discuta despre posibilitatea sesizării Curţii Constituţionale asupra legii privind impozitarea pensiilor de serviciu. Tot ICCJ și Avocatul Poporului au atacat la CCR și legea din ianuarie care abrogau pnsiile speciale.
Reamintim că deputații au aprobat impozitarea diferenței între pensia specială și cea realizată pe baza contributivității. Aceasta se va face astfel:
Dacă nu va fi contestată la CCR, legea merge la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare. Reamintim faptul că cea mai mare pensie specială plătită în România este de peste 70 de mii de lei! Atât primește un fost comandant de penitenciar!