12 nov. 2021 | 14:30

Scandal la Spitalul Municipal din Timișoara, unde medicii sunt supravegheați cu brățări electronice: „Această măsura de control este abuzivă”

News
Scandal la Spitalul Municipal din Timișoara, unde medicii sunt supravegheați cu brățări electronice:
Brățări electronice pentru supravegherea medicilor

Spitalul Municipal din Timișoara a închiriat brățări electronice pentru monitorizarea angajaților. Această decizie a fost luată pentru ca vedea cât stă personalul medical la muncă. În trecut au existat reclamații că unii medici muncesc la cabinetul privat în timpul programului.

Brățări electronice pentru supravegherea medicilor

Conducerea Spitalului Municipal Timișoara a introdus un sistem de monitorizare electronică a personalului. Acesta presupune ca medicii și asistentele să poarte o brățară electronică, cu ajutorul căreia munca lor să poate fi controlată.

Sistemul ar fi trebuit deja să fie funcțional. Cu toate acestea, aplicarea lui a fost amânată. Momentan a fost montată pe holuri aparatura necesară monitorizării personalului medical. Pe de cealaltă parte, sindicatul reclamă ilegalitatea demersului.

„În condiţiile în care unii medici au unul – doi pacienţi externaţi pe lună, normal că nu o să le convină să le poarte. Vreau să îşi facă meseria pentru care îşi iau salariul, nu se poate să vii o oră pe zi la lucru sau deloc. Costul de monitorizare este de 70 de lei per persoană pe lună, dacă sistemul îşi dovedeşte eficienţa îl vom păstra. Vrem să mobilizăm personalul să îşi facă treaba”, a declarat managerul Spitalului Municipal din Timişoara, Daniel Maliţa, pentru publicaţia pressalert.ro.

Proiectul este aprig contestat de sindicate

Inițiativa managerului unității medicale a stârnit reacția sindicatelor. Cartel Alfa a reacționat, spunând că sistemul este închiriat de la o firmă privată, iar serviciile sunt plătite lunar de către spital.

„În prezent, pentru cele trei secţii pentru care se implementează sistemul, costurile se ridică la aproximativ 6.000 de euro pe lună.  Spitalul are însă în total 23 de secţii, care îşi desfăşoară activitatea în 14 clădiri, astfel încât, extinderea sistemului, aşa cum se doreşte, ar duce la o cheltuială de circa 28.000 de euro pe lună pentru întregul spital”, susţin sindicaliştii de la Cartel Alfa.

Fostul manager al spitalului, Olimpia Oprea, susține că, pe lângă faptul că această măsură este una abuzivă, este și extrem de costisitoare, având în vedere că aceste cartele costă 6.000 de euro pe lună.

 „Nu e nevoie de astfel de măsuri. 6 000 de euro va plăti spitalul doar pentru cartele și încă 20.000 de euro va costa pentru a intra în acest sistem. Sunt alte măsuri pentru a se verifica prezența. După ce sindicatul a solicitat conducerii să prezinte cum a fost făcută înștiințarea, abia atunci au fost chemați oamenii.

Noi nu vom accepta să purtăm aceste brățări și vom merge în instanță. Ni s-a spus că nu contează părerea sindicatuui și că va fi implementată această măsura. Este o măsură intruzivă, ne afectează fundamental libertatea.

Este umilitor să ni se aplice această măsură. Avem cartele de acces, dar așa ceva nu. Costă 6.000 de euro pe luna pentru 4 secții doar acele cartele. Dacă sistemul va funcționa se va aplica și la celelelate 20 de secții”, a declarat pentru REALITATEA PLUS fostul manager al spitalului.