12 ian. 2022 | 13:26

Scandal colosal la MasterChef. Ce au îndrăznit să gătească toți concurenții ecuadorieni

Diverse
Scandal colosal la MasterChef. Ce au îndrăznit să gătească toți concurenții ecuadorieni
Ce spun autoritatile

MasterChef Ecuador a fost criticat de mai multe națiuni sud-americane pentru că ar fi prezentat preparate ciudate într-unul dintre concursurile sale de gătit. Multe voci au criticat decizia show-ului culinar de a prezenta și de a găti așa ceva, iar telespectatorii au fost de-a dreptul șocați. De altfel, un întreg scandal a pornit tocmai din cauza acestui episod. O mișcare s-a sesizat și a denunțat decizia oficialilor emisiunii de alege să prezinte astfel de preparate.

Episodul șocant de la MasterChef

„Aceste tipuri de feluri de mâncare” din aceste tipuri de show-uri caută să normalizeze consumul de animale protejate”, a scris Mișcarea Națională pentru Animale din Ecuador, sau MAN în originalul său spaniol, într-o declarație referitoare la episodul difuzat pe 3 ianuarie. Scena controversată  a fost între timp eliminată din episod.

Fragmentul arată cum concurenților din emisiune (care a fost filmată de fapt în Columbia) li se prezintă specii sud-americane de rechin, crocodil, carne de vânat și o cotletă de capybara – cea mai mare rozătoare din lume, cu o greutate maximă de 174 de kilograme.

Nu este clar ce subspecie de capybara este prezentată în emisiune, care este difuzată de Teleamazonas și care afișează doar denumirile spaniole ale animalelor. Aceste nume includ tollo, babilla, venado și capibara. Tollo s-ar putea referi la rechinul cu cocoașă neted, aflat în pericol critic de dispariție, în timp ce babilla semnifică un caiman cu ochelari – un crocodilia care a fost sub amenințare în trecut, dar care acum este în revenire datorită eforturilor de conservare,

Ce cărnuri au gătit concurenții

Între timp, venado se traduce prin „carne de vânat”, care este o categorie mult prea largă pentru a preciza ce subspecie a fost folosită în emisiune, deși Ecuadorul se mândrește cu cel puțin două tipuri de cerbi care sunt catalogate ca fiind pe cale de dispariție. Și, deși capibara nu este amenințată, ruda hamsterului uriaș trăiește predominant în sălbăticie.

MAN spune că imploră „producătorii emisiunii și canalul care difuzează emisiunea să explice de unde provine carnea acestor animale”.

MasterChef nu a comentat pentru The Post acuzațiile, dar Carolina Sanchez, bucătarul și judecătorul de la Masterchef Ecuador, a afirmat că carnea provenea „de la o fermă”.

În prezent, Banijay, distribuitorul cu sediul la Paris care acordă licențe pentru marca MasterChef către Teleamazonas pentru producția locală din Ecuador, interzice utilizarea animalelor pe cale de dispariție în emisiunile sale culinare și cere ingrediente recoltate în mod sustenabil, scrie Nypost.

E scandal de proporții

În ciuda provenienței proteinelor, Ministerul Mediului, Apei și Tranziției Ecologice din Ecuador a publicat între timp o declarație pe rețelele de socializare în care susține că „respinge categoric promovarea și difuzarea de conținut grafic sau audiovizual care încurajează achiziționarea și consumul de specii sălbatice”.

„Traficul și comercializarea de animale sălbatice este o infracțiune în Columbia”, a mai spus ministrul columbian al mediului, Carlos Eduardo Correa, care a declarat că în prezent investighează sursa ingredientelor potențial ilicite.

MasterChef Ecuador nu este prima organizație care este acuzată că pune în meniu „carne rară”. În 2018, un restaurant din Ciudad de Mexico a fost arestat pentru că servea tortilla umplută cu tarantule de roșu mexican, o specie de păianjeni protejate la nivel federal.

Parteneri
De ce nu a venit Florin Salam la priveghiul lui Costel Corduneanu. Manelistul a spus lucrurilor pe nume
Redactia.ro
Arpad Paszkany s-a afișat cu noua iubită, cu 24 de ani mai tânără, iar acum s-a aflat totul: femeia a rupt tăcerea
Digisport.ro
Istoria neștiută a Gării de Nord din București. De ce a vrut Ceaușescu să o dărâme
Click.ro
Ce nu s-a văzut la TV! Zanni cu Ana Porgras și Alex Delea cu Alexandra Duli, momente tandre la duș, la Survivor Al Stars: "Nu vreau să se termine acest moment. Vreau să..."
Viva.ro
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu amanta rusoaică la Moscova
Digi24
Un cuplu care a cumpărat un conac vechi de 400 de ani a descoperit sub podeaua din bucătărie o comoară
Digi24
Acasă la Andreea Esca. Fiul ei, Aris, le-a arătat tuturor ce obicte ciudate are mama lui acasă / FOTO
Unica.ro
Cum să faci 1 milion de euro în 5 ani! Discuție cu analistul financiar Iancu Guda
EVZ.ro
Cum recunoști carnea alterată. Este extrem de periculoasă pentru sănătate
Spynews
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Capital.ro
Orașul din România unde nu există ambuteiaje. Titi Aur explică motivul pentru care se circulă extraordinar de bine
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
România, OBLIGATĂ să mărească taxele și impozitele. Ce biruri li se mai pun românilor
Mediaflux
Știrile Antena Stars. Soțul Mariei Roman de la Mireasa a fost găsit! Unde se află bărbatul / VIDEO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Lino Golden și Delia s-au căsătorit! Cât de spectaculos au arătat cei doi într-o zi atât de importantă
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro