Scade vârsta de pensionare! Ce români vor putea ieși la pensie la doar 53 de ani

Scade vârsta de pensionare

O nouă categorie de angajați ar putea avea posibilitatea de a ieși mai repede la pensie, potrivit unei propuneri legislative care se află în dezbaterea senatorilor. Ce români s-ar putea bucura de nepoți mai repede?

Scade vârsta de pensionare

Vârsta de pensionare ar putea fi din nou schimbată pentru o categorie de angajați. Aceștia ar putea ieși mai devreme la pensie, conform unui proiect propus de PSD, care prevede ca stagiul complet de cotizare pentru această categorie să fie de 30 de ani, iar vârsta minimă de pensionare de 53 de ani pentru femei și 55 de ani pentru bărbați.

Scade vârsta de pensionare! Ce români vor putea ieși la pensie la doar 53 de ani
O nouă categorie s-ar putea pensiona mai devreme

Prin proiectul de lege se completează Legea 263/2010 privind sistemul de pensii publice, în sensul introducerii unei noi categorii de persoane ce pot ieși anticipat la pensie, fără penalizare – „lucrătorii din sectorul de construcţii nave care îşi desfăşoară activitatea în activităţile specifice de control nedistructiv cu radiaţii ionizante, izolare cu vată minerală, galvanizare, sablare/zincare, vopsitorie, sudură, montare/demontare schele, lăcătuşerie montaj, tubulatură montaj, polizare montaj, mecanică montaj, electrică montaj”.

Expunerea de motive

„Munca în construcţia navală se desfăşoară în principal în aer liber, adesea în condiţii meteo neprietenoase (frig, ploaie, ger, căldură) sau în hale de mare capacitate puţin sau deloc încălzite sau ventilate, hale în care frigul se simte semnificativ iarna, iar vara senzaţia de căldură este amplificată. Mai mult decât atât, utilizarea unor echipamente de mare capacitate sau tonaj generează nevoia unei atenţii deosebite deoarece orice eroare poate pune în pericol viaţa lucrătorilor. Riscurile la care se expun angajaţii din şantierele navale sunt unele semnificative în comparaţie cu alte sectoare economice.

Riscul de alunecare şi cădere, riscul de explozii sau scurtcircuite care pot genera arsuri constituie riscuri zilnice, considerate a fi comune pe şantierele navale, însă nu şi cele mai grave. Riscul apariţiei bolilor articulare, cervicale, lombare pe fondul desfăşurării activităţii în spaţii extrem de înguste în anumite cazuri, azbestoza şi mezoteliomul (cancer al pleurei) reprezintă unele dintre cele mai importante riscuri cu care se confruntă salariaţii din şantierele navale”, este notat în expunerea de motive a proiectului.

Mențiuni

  • Acest an este ultimul în care românii pot beneficia de pensie anticipată, dat fiind că, din anul 2021, an în care intră în vigoare o nouă lege a pensiilor, nu va mai exista varianta pensiei anticipate fără penalizări.
  • Proiectul nu se aplică acum. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie adoptat de Parlament, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial, potrivit avocatnet.ro.
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI