18 mart. 2022 | 12:44

Scad pensiile în România. Vestea șocantă venită azi din Parlament, ce se poate întâmpla

Social
Scad pensiile în România. Vestea șocantă venită azi din Parlament, ce se poate întâmpla
Contradicțiile din coaliție au efect negativ asupra măsurilor sociale

Pe fondul crizei economice și a lipsei de bani la buget, Florin Cîțu declara că singura modalitate de a ajuta buzunarul românilor, este reducerea contribuțiilor la fondurile de pensii, de la 25% la 20%. Numai că, după un calcul real al impactului, analiștii financiari spun că reducerea ar fi una catastrofală asupra bugetului de pensii. O scădere cu cinci procente ar crește într-adevăr salariile, dar impactul negativ s-ar resimți la pensiile românilor. Un astfel de calcul l-a făcut și Daniel Zamfir, şeful Comisiei Economice a Senatului.

Contradicțiile din coaliție au efect negativ asupra măsurilor sociale

Încă din primele zile ale formării actualei coaliții guvernamentale, PNL și PSD au avut mai multe contre pe marginea diferitelor pachete de măsuri sociale, menite să ușureze trecerea prin criza economică, energetică, și ca urmare a pandemiei. De la propunerile de reducere a accizelor la carburanți, plafonarea prețurilor la energie și gaze, și până la măsurile sociale privind pensionarii și sistemul de pensii, în general, toate au fost motiv de contre și declarații acide între cele două formațiuni partenere la guvernare.

Florin Cîțu cere micșorarea contribuțiilor pentru pensii

Cea mai recentă măsură propusă de Florin Cîțu este cea a reducerii contribuțiilor salariaților români la fondurile de pensii. În opinia sa, măsura ar ajuta buzunarul românilor, efectul fiind o majorare de cel puțin 300 – 350 de lei la salariul net. Micșorarea ar fi de 5% din cele 25 de procente cât este acum.

Dar, calculul făcut de Cîțu este pe termen scurt, fără să ia în considerare impactarea bugetară pe termen lung, și mai ales cea asupra bugetului de pensii. Daniel Zamfir, şeful Comisiei Economice a Senatului, este unul din cei care nu susțin această teorie enunțată de Florin Cîțu, declarând:

„Aici, vreau să se hotărască până la urmă domnul Cîțu și chiar PNL, în situația asta, dacă reducerea cu 5% a CAS-ului, deci de la 25% la 20%, înseamnă practic o reducere cu 20% a bugetului asigurărilor sociale, bugetul de pensii. Așadar, sigur, reducerea cu 5% ar însemna 317 lei în plus la toți salariații, dar reducerea cu 20% a bugetului de pensii, că despre asta este vorba, de acolo se iau acești bani, va însemna o scădere a pensiilor sau o creștere a deficitului bugetului de pensii.

Ce înseamnă o creștere a deficitului? Să ne împrumutăm. Păi, hai să ne hotărâm când suntem cinstiți și când suntem ipocriți. Ne împrumutăm la dobânzi foarte mari, pentru că iată, avem nevoie să ne împrumutăm sau reducem acest CAS ca să creem acel deficit?”, a declarat Daniel Zamfir, într-un interviu la RFI.

Cîțu propune și creșterea de la 3,75%, la 4,75% la Pilonul II de pensii

Un alt amendament propus de liberali este creșterea de la 3,75%, la 4,75%, adică cu un procent, contribuțiile pentru asigurările sociale individuale pentru Pilonul II de pensii. Se pare că nici acest amendament nu este agrerat de partenerii de coaliție din PSD.

„Nu susţin. Acel transfer către Pilonul II va vitregi de o sumă de bani Pilonul I şi nu cred că este momentul acum să vitregim suplimentar Pilonul I de pensii, cu o altă reducere. Dar, repet, este o decizie politică, eu v-am spus părerea mea personală.

Un calcul făcut rapid astăzi, care nu este un calcul definitiv, arată că aplicarea celor două măsuri va duce la peste 2% din PIB deficitul la fondul de pensii, deci undeva la 4,7 miliarde de lei, dar nici transferul de contribuții nu se aplică în acest an și deocamdată decizia privind reducerea CAS-ului nu este luată”, a declarat Marius Budăi.

Rămâne să vedem care vor fi, în cele din urmă, măsurile sociale optime pentru români și care va fi, defalcat, impactul pe termen mediu și lung la bugetul centralizat al statului.
Parteneri
Silviu Prigoană, ultimele dorințe înainte de a muri. Ce a putut să spună cu doar puțin timp înainte să treacă în neființă
Redactia.ro
Unde va fi înmormântat Silviu Prigoană? „La etajul doi mă duc, sub tata! Sunt pregătit să mor.” Declarații halucinante ale omului de afaceri în podcastul lui Bursucu cu câteva zile înainte să moară!
Click.ro
Care a fost cauza morții lui Silviu Prigoană. Ce au descoperit medicii legiști
Digi24
Imagini NEMAIVĂZUTE cu Monica Tatoiu! Cum arăta pe vremea când se iubea cu Florin Călinescu
Vocea.biz
Anamaria Prodan i-a cerut iertare lui Reghecampf, după moartea lui Silviu Prigoană: 'Am pus mâna pe telefon şi i-am scris'. Ce răspuns a primit impresara de la fostul soț
Unica.ro
Cea mai bună rețetă pe bază de pește. Plachie pentru toată familia
EVZ.ro
Ce a comandat Silviu Prigoană de la restaurantul din Bran, cu câteva minute înainte să moară. Afaceristul nu a mai apucat să mănânce
Spynews
Taxă la bancomate. Anunț pentru toți românii care vor să retragă numerar de la ATM
Capital.ro
Silviu Prigoană, 8 căsnicii, 4 soții, 6 divorțuri. Prima soție l-a lăsat văduv, iar ultima i-a adus liniștea, până când moartea i-a despărțit. Cine sunt femeile care i-au marcat viața
Avantaje
Se dau TICHETE de 500 de LEI pentru foarte MULȚI ROMÂNI! Banii se dau pe 18 NOIEMBRIE
Mediaflux
Trupul neînsuflețit al lui Silviu Prigoană a fost ridicat de la INML Brașov. Ce se va întâmpla înainte de a fi depus la capelă
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cine este văduva lui Silviu Prigoană. Mihaela este mai tânără cu 15 ani decât regretatul om de afaceri
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro