Pilonul II de pensii este unul la fel de important ca și pilonul I, mai ales pentru cei care au optat pentru o astfel de pensie, și vorbim aici de peste 7,2 milioane de românicare sunt contribuabili la acest pilon.
Conform datelor furnizate la începutul anului de oficiali ai Asociațieicare Reprezintă Administratorii Fondurilor de Pensii, în aproape 12 ani, aproximativ 2,1 milioane de cetățeni au strâns peste 10.000 de lei în conturile personale, iar peste 850.000 au depășit pragul de 20.000 de lei. Tot în ianuarie reprezentanții APAPR precizau că au observat o scădere a numărului celor care spun că pot economisi o parte din veniturile lor. Studiul realizat de APAPR scoate în evidență faptul că 34% dintre români au economisit constant, dar cu toate astea procentul fiind mai scăzut decât cel al anului 2018, iar alți 60% dintre cei intervievați au decalrat că nu au putut pune deoparte niciun leu din ce au câștigat, procentul acestora fiind în creștere față de cel al anului 2018.
„În general, participanții pilonului II au o opinie favorabilă în legătură cu modul în care fondurile de pensii private sunt administrate, românii consideră că pilonul II este o idee bună care trebuie menținută. Sprijinul populației pentru pilonul II a rămas constant și majoritar în perioada de un an dintre cele două sondaje pe care le-am derulat pentru APAPR”, a declarat sociologul Monica Alexandru.
Pentru cei care nu știu, în România, un angajat poate beneficia de trei piloni de pensii. Pilonul I de pensii, adică vistieria statului, unde merge o parte din contribuția datorată la pensii, Pilonul II, ce este administrat privat, unde merge o altă parte din contribuția obligatorie la pensii, și Pilonul III. Acesta din urmă reprezintă defapt fondurile private la care contribuie doar cine vrea, suplimentar, cu cât vrea. Conform legilsației, cel care datorează contribuție la pensii asigură umplerea Pilonului I și a Pilonului II, proporțional cu cotele decise prin lege.