Satul unic din România unde casele vechi de 100 de ani s-au transformat într-un loc de vacanță. Peisajul e superb

Satul unic din România unde casele vechi de 100 de ani s-au transformat într-un loc de vacanță. Peisajul e superb
Satul de vacanță de vis și locațiile turistice

România, este fără doar-și-poate, o țară în care relația oamenilor cu natura este extrem de apropiată. România areparte de frumuseți variate și absolut spectaculoase. Turistul român și străin descoperă aici locuri unice, pline de istorie și cu oameni cu simț antreprenorial. Așa se face că în centrul țării există satul unic din România unde casele vechi de 100 de ani s-au transformat într-un loc de vacanță. Este un loc unic și plin de frumos.

Sălciua, satul unic din România unde casele vechi de 100 de ani s-au transformat într-un loc de vacanță

Dacă ai ca punct de plecare Alba-Iulia, Sălciua se află la 100 de kilometri de oraș, pe valea Arieșului, și la doar 15 km de Baia de Arieș. Comuna este situată în bazinul depresional dintre Munții Trascău și Muntele Mare.

Comuna Sălciua este formată din satele Sălciua de Jos, Dealu Caselor, Dumești, Sălciua de Sus, Sub Piatră și Valea Largă. Aici altitudinea zonei este între 700 și 1.400 de metri, așa că aerul de aici este unul extrem de curat și rarefiat.

Dar ceea ce diferențiază această zonă sunt casele sale vechi de 100 de ani. Majoritatea caselor datează din secolele XVIII-XIX, iar oamenii de aici au luat decizia de a ale transforma într-un loc de vacanță.

Satul de vacanță de vis și locațiile turistice

Zona satului de vacanță, ce constă în aceste case vechi la o altitudine de 900 de metri, oferă găzduire pentru cel puțin 30 de persoane. Acestora le sunt oferite mâncăruri tradiționale, dar și trasee turistice în munții din apropiere. Turiștii cazați aici pot face și vizite la cel puțin 8 locații, majoritatea monumente istorice, după cum urmează:

  • Biserica de lemn „Cuvioasa Paraschiva” din satul Sub Piatră, construcție 1797, monument Istoric
  • Biserica de lemn din satul Valea Largă, construcție 1782, monument istoric
  • Mănăstirea de Sub Piatră din satul Sălciua de Jos, construcție secolul al XV-lea, monument istoric
  • Rezervația naturală „Vânătările Ponorului”, satul Dumești
  • Peștera „Huda lui Papară”
  • Cascada „Șipote”
  • Monumentul Eroilor din Sălciua de Jos
  • Rezervația naturală „Peștera Poarta Zmeilor” din satul Sub Piatră

În perioada de vară în satul de vacanță de la Sălciua există pentru pasionații de film și un cinematograf în aer liber. Mai există și alte puncte de atracție turistică, printre care Peștera lui Zamolxe, unde se află și cea mai mare colonie de lilieci din Europa. Așadar, dacă sunteți în căutare de locuri spectaculoase, puteți face o vizită aici, în județul Alba, în comuna Sălciua, și puteți vizita și zonele apropiate, majoritatea având peisaje spectaculoase și încă pline de sălbăticie.