S-a aflat care este satul din România în care te simţi ca în Germania. Această localitate a fost transformată total și este situată în judeţul Vaslui. Ce a făcut primarul aici este incredibil. A fost nevoit să educe toți locuitorii.
Comuna Hoceni din județul Vaslui uimește pe oricine ajunge acolo. Satul nu mai are nicio treabă cu Vasluiul, ba nici cu România. Pare rupt din vreun land din Germania, așa se simt cei care ajung în zonă.
Primarul comunei Hoceni este cel care a reușit să găsească cele mai eficiente metode prin care să-i educe pe locuitori astfel încât viața întregii comunității să devină una mai frumoasă.
Locuitorilor le-a fost schimbată percepția despre cum locuiește un țăran care are cel mai apropiat oraș la 20 de kilometri.
I-a învățat cum să depoziteze selectiv gunoiul, să circule cu căruțele doar pe acolo pe unde au voie și chiar să renunțe la celebrele garduri din spini, specifice Moldovei.
În acest timp, primăria a băgat bani în drumuri de asfalt, apă, canalizare și școli.
„Doar așa, îmbunătățind condițiile de viață pentru locuitori, îi putem întoarce acasă pe fiii satului, inclusiv pe cei din diaspora”, spune primarul Vasile Țabără, potrivit libertatea.ro.
Astfel, comuna Hoceni poate fi oricând un model pentru multe dintre localitățile din țară. În Hoceni, viața locuitorilor devine tot mai bună, în ciuda faptului că pe teritoriul comunei, situată în zona săracă a Moldovei și la peste 20 de kilometri de cel mai apropiat oraș, nu există nici măcar o companie importantă care să producă, aducând un plus valoare zonei.
Cu toate astea, primăria reușește să facă investiții importante, fie cu fonduri de la Uniunea Europeană, fie cu puținii bani pe care îi strânge din taxele și impozitele locale.
În acest fel, cele 3.500 de suflete care trăiesc în Hoceni au grădințe și școli moderne în toate cele șase sate, apa vine la robinet în gospodăriile din patru localități, iar în centrul comunei există sală de sport, teatru de vară și un teren de fotbal cu o planeitate cum nu prea se găsește nici pe cele mai mari stadioane din țară.
Nu în ultimul rând, tot în centrul comunei, primăria a amenajat o clădire în care funcționează Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență.
Aceștia au în dotare mașină de pompieri, buldoexcavator și un utilaj cu care se efectuează lucrări specifice de deszăpezire pe cei 40 de kilometri de drumuri comunale și sătești.