26 apr. 2024 | 15:41

Satul din România în care nu au voie bărbaţii. Locuiesc doar femei aici, din ce trăiesc acestea

Diverse
Satul din România în care nu au voie bărbaţii. Locuiesc doar femei aici, din ce trăiesc acestea
Satul din România în care nu au voie bărbaţii

Un colț al țării cu totul deosebit, creat pentru a fi un loc de refugiu, un adăpost pentru o categorie de persoane vulnerabile. Acesta este satul din România în care nu au voie bărbații.

Există un sat în România în care bărbații nu au voie

Puțini știu că există un loc special la noi în țară, unde sunt primite cu ușile deschise persoanele care au nevoie de ajutor, cu o singură condiție: să nu fie bărbați.

Comunitatea unică este Schitul Babicilor, un loc situat în Jurilovca, județul Tulcea, care este găzduit de o biserică cu hramul Acoperământul Maicii Domnului, ridicată în 1838.

În acest mic colț al României, nu locuiește niciun bărbat, acești pot intra doar pentru puțin timp acolo, pentru a munci.

Un refugiu pentru femeile singure, lipsite de ajutor

Acolo sunt primite, cu brațele deschise, femeile care au nevoie de ajutor, sprijin – cele fără casă și familie, se refugiază acolo, unde pot trăi fără griji. Doamnele care locuiesc în schit nu sunt obligate să muncească, sunt încurajate să își petreacă timpul rugându-se, trăind asemănător măicuțelor.

Cei din zonă le sunt un alt ajutor important – oferă haine și mâncare, ceea ce înseamnă că femeile din această comunitatea nu au nicio grijă.

“Aici, în perimetrul bisericii, este un loc unde sunt câteva clădiri mai mititele unde se retrag femeile bătrâne. Este un lăcaș fără bărbați.

Se retrag femeile care nu au posibilități materiale de întreținere, ba chiar și unele care au, dar se retrag aici pentru a le fi mai ușor să participe la toate slujbele care se fac la biserică. Locul a primit denumirea de schit. Așa este cunoscut la noi în localitate, drept schit”, a declarat, acum ceva timp, Maxim Busla, un lipovean din Jurilovca, fost inginer piscicol, potrivit Libertatea.

Te-ar putea interesa și: Satul din România în care te simţi în străinătate. Era în pragul „falimentului”, toţi tinerii plecau. Acum, este un exemplu pentru ţară, e propriul motor economic

„Ele, practic, stau aici și sunt ajutate!

Femeile sunt găzduite la Schitul Babicilor până la finalul vieții și sunt apoi înmormântate în cimitirul de acolo.

“Femeile acestea mor și sunt înmormântate aici. Se întrețin prin pomenile date de oameni, la slujbe de pomenire, alții cu dare de mână le aduc și în afara pomenilor mâncare, alimente. Unii mai aduc și lemne.

Ele, practic, stau aici și sunt ajutate, pentru că nu există slujbă la biserică, indiferent de oră și de zi, la care să nu participe ele. Mulți vin și le donează bani: roagă-te pentru persoana cutare… că e mort, că este pentru însănătoșire, iar ele, săracele, bat mătănii aici”, a adăugat Maxim Busla.

Te-ar putea interesa și: Satul din România cu sute de migdali înfloriţi. E un adevărat spectacol al naturii în fiecare primăvară, imaginile vorbesc de la sine

Parteneri
Ce trebuie să faci în a doua zi de Paște pentru a avea noroc. Obiceiul care datează de secole
Redactia.ro
Ultimii condamnați la moarte de Ceaușescu, în perioada comunistă. Ce fapte au comis „Bachus” și Ion Pistol, doi dintre cei mai cunoscuți infractori din istoria României
Click.ro
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50 de ani, experții au aflat motivul
Digi24
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția a vorbit de un "un atac sinistru de tip paramilitar"
Digi24
Emily Ratajkowski, 'femeia cu cei mai frumoși sâni', apariție de senzație într-o rochie super decoltată / FOTO
Unica.ro
Cinci zodii obsedate de control. Le place să dea ordine și să aibă mereu dreptate
EVZ.ro
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și locuiește la țară / FOTO
Spynews
Vestea primită acum de Simona Halep. WTA a făcut anunțul oficial luni, 6 mai
Capital.ro
Vești bune pentru pensionari! Vor scăpa de drumurile la Casele de Pensii
Antena 3
A divorțat de un celebru prezentator TV și s-a recăsătorit cu un om de afaceri. Cum arată acum și cu ce se ocupă
Avantaje
În cât timp iese alcoolul din sânge. Când te poți urca la volan dacă vrei să conduci
Mediaflux
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după ce au mâncat pește. Familia se pregătește să le înmormânteze, în ajunul Paștelui / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Delia, în vacanță cu părinții! În ce destinație de vis i-a dus pe mama și tatăl ei de Paște. Imagini rare
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro