Un sat din România în care locuiesc doar 4 persoane a rămas ascuns pentru multă vreme de ochii curioșilor. Poartă farmecul lumii vechi, ce a inspirat generații la rând. Dacă ești în căutarea unei destinații perfecte de vacanță, ca de pe cartea poștală, trebuie să ajungi neapărat aici. Foto
Un sat românesc idilic, dintr-o locație pitorească, atrage atenția oricărui curios încă de la primele ore ale zilei, când este învăluit în razele calde ale soarelui. Situat pe vârful unui deal, cătunul de la Târgu-Cărbunești nu este nici pe departe aglomerat, așa cum s-ar putea crede.
„Avem cătunul Rugi, care este depopulat, dar cu mari perspective de viitor. Mai sunt 7 sau 8 oameni care stau în 5 case. Restul sunt închise”, declara primarul Dănuț Birău în 2023.
Din luna septembrie a anului trecut până în prezent, numărul locuitorilor a scăzut. Astăzi, în Rugi, la Târgu-Cărbunești locuiesc doar 4 oameni, potrivit informațiilor din spațiul public.
„Zona este absolut superbă! Este în vârful unui deal. Este aer curat, liniște. Cei care au case aici, moștenite de la bătrâni și-au arătat intenția de a le moderniza și vor să le transforme în case de vacanță”, a mai spus edilul Dănuț Birău.
Frumusețea naturală a zonei este singurul lucru care atrage românii în satul Rugi. Locuințele sunt părăsite aici, unele au chiar și lacăte pe uși. O parte dintre moștenitorii acestor imobile le-au supus unor lucrări de renovare, însă nici gând să le vândă altora. Ai alte planuri, potrivit autorităților locale.
Dănuț Birău spune că viziunea sa este transformarea satului Rugi, în care astăzi mai locuiesc doar 4 persoane, într-unul de vacanță. Pe lângă renovările case se fac, mai există aici și terenuri de vânzare pentru cei interesați, oamenii simțind potențialul zonei.
Totuși, trebuie precizat că prețurile sunt destul de piperate. 10.000 de euro poate să coste un teren pentru construirea unei locuințe în zonă, potrivit edilului de la Târgu-Cărbunești. Pe de altă parte, nu puteam să nu vorbim despre lipsa de facilități în regiune.
Citește și: Satul din România care rămâne fără locuitori. Mai sunt doar 15 oameni și cel mai tânăr are 53 de ani
Un drum practicabil, întreținut frecvent, apă curentă, tomberon de gunoi și mașină care livrează pâinea la poarta fiecărui locuitor – acestea ar fi facilitățile de care comunitatea locală beneficiază și cu care Dănuț Birău se laudă. Numai că n-au fost de ajuns, drept pentru care oamenii s-au mutat de aici.