06 feb. 2024 | 09:22

Satul din vestul României unde nu există telefoane sau magazine. Mai sunt doar 20 de locuitori, iar ambulanța trebuie să vină din alt județ

Diverse
Satul din vestul României unde nu există telefoane sau magazine. Mai sunt doar 20 de locuitori, iar ambulanța trebuie să vină din alt județ
Satul din vestul României unde nu există telefoane sau magazine. Mai sunt doar 9 locuitori, iar ambulanța trebuie să vină din alt județ

România este o țară de poveste, care ascunde o mulțime de secrete. Are o mulțime de locuri frumoase, dar unele sunt marcate de o poveste tristă. Există un sat în Banat, unde nu există telefoane sau magazine, iar salvarea vine din alt județ. Mai sunt doar 20 locuitori acolo.

Satul din Banat, uitat de lume

În inima Banatului, înainte de a păși pe teritoriul Hunedoarei, se ascunde o bijuterie uitată numită Bulza, un sat administrativ al comunei Margina din județul Timiș. Aflat într-un colț retras al pădurii, Bulza devine un loc greu accesibil, necesitând un ocol de peste 30 de kilometri prin județul vecin Arad, traversând satul Caprioara, pentru a putea spune că ai ajuns în această așezare uitată de lume.

Înainte de Revoluție, Bulza găzduia o comunitate de câteva sute de locuitori. Astăzi, numărul acestora a scăzut la mai puțin de 30, majoritatea având peste 60 de ani și trăind într-o liniște în care preocupările zilnice prind contur doar pe parcursul unei zile.

Satul devine vizibil pe harta turistică datorită bisericii sale de lemn, construită în 1820 și dedicată Sfântului Ioan Teologul. Cu toate acestea, lipsa infrastructurii de drumuri descurajează turiștii să pășească prea des în acest colț de rai, chiar dacă Bulza se mândrește cu faptul că a dat țării un astronaut.

Vezi și: Elveţia României, locul în care trebuie să ajungi măcar o dată în viaţă. Satul – un tablou al naturii care nu costă mult

Cu o populație în mare parte în vârstă, cei din Bulza nu aspiră la turism sau bogăție, ci doar la traiul liniștit în casele lor. Ritualul de la moarte devine un moment solemn, unde, conform ghidulbanatului.ro, odată ce ai părăsit această lume, casa ta va fi închisă și nimeni nu va intra sau ieși din locuință.

Încadrat în comuna Margina, Bulza se află într-o zonă de tranziție între deal și munte în județ. Problema crucială ridicată recent de consilierul județean PSD, Alexandru Iovescu, este legată de absența unui drum care să lege satul de restul lumii.

Astfel, această așezare unică continuă să trăiască în izolare, păstrându-și farmecul rar și autenticitatea, așteptând, poate, momentul când va fi descoperită de cei dornici să pătrundă în lumea ei aparte.

”Satul Bulza este singurul care nu are legătură cu județul Timiș. Dacă o ambulanță trebuie să ajungă în satul unde mai sunt nouă locuitori, trebuie să ajungă prin județul Arad, pe un drum forestier”, a spus Iovescu pentru presa locală.

Primăria face promisiuni și nu le respectă

În inima singurătății, Bulza, satul uitat de timp, stă în așteptarea unui drum care să îl reconecteze la lumea din jur. Cu toate promisiunile Primăriei din Margina despre construirea unui acces facil către Bulza, realitatea ne arată că aceste angajamente rămân, deocamdată, doar vorbe în vânt.

În ciuda acestui handicap, zona posedă un potențial agroturistic semnificativ, așteptând să fie descoperită de către turiști în căutare de liniște și frumusețe naturală.

Odată ce pășești în satul Bulza, pare că te afli într-o altă lume, plină de natură și pace, așteptând să fie explorată în scopuri turistice, legate de istorie și tradiții. Cu toate acestea, „forța de muncă” a satului, compusă preponderent din persoane cu vârsta peste 60 de ani, nu mai poate face prea mult pentru a atrage turiști.

Te-ar putea interesa și: Satul din România în care un sfert dintre locuitori sunt profesori universitari. Cum a fost posibil aşa ceva

Prioritățile acestora sunt concentrate asupra traiului de zi cu zi, fără a se gândi la aspecte precum turismul sau câștigurile financiare. Bulza, care în trecut avea o viață vibranta, cu notar, primar, preot, învățător, școală, cămin cultural, birt și magazin, a căzut în uitare.

Satul nu a fost supus colectivizării în perioada comunistă, dar exodul tinerilor spre orașe în căutarea muncii și a unei vieți mai bune a dus la depopularea treptată a satului. Astfel, chiar și preotul a dispărut, iar telefoanele, magazinele și punctele medicale au devenit simple amintiri.

Bulza, locul de naștere al cosmonautului Dumitru Prunariu, pare să fi fost aruncat pe o orbită greșită, captiv într-un peisaj utopic al Banatului, umbrit de accesul dificil și de indiferența autorităților. Așteptarea continuă, iar frumusețea locului rămâne învăluită în mister, așteptând să fie redescoperită și apreciată pentru autenticitatea sa unică.

Bulza era un sat plin de viață în trecut

Într-o altă eră, viața în pitorescul sat Bulza se desfășura într-un ritm normal, coexistând armonios cu notarul, primarul, preotul, învățătorul, școala, căminul cultural, birtul și magazinul, toate fiind piloni esențiali în comunitate.

Cu un spirit neîngrădit și o sumedenie de oameni care dădeau viață străzilor, Bulza a reprezentat un paradis rural neafectat de colectivizarea impusă în timpul erei comuniste.

Cu trecerea timpului, satul a suferit o metamorfoză îngrijorătoare. Tinerii, în căutarea oportunităților de muncă și a unui rost în viață, au părăsit încet localitatea, lăsând în urmă un sat care a început să pălească treptat. Evenimentele au evoluat într-o direcție neașteptată, iar în prezent, Bulza pare să fie lăsat în uitare, ca un relicvar adormit.

Află și: Satul din România care i-a înnebunit pe străini. Românii nu îl vizitează, dar turiștii sunt uimiți de ce găsesc acolo

De-a lungul timpului, instituții fundamentale pentru comunitate au dispărut treptat. Preotul, un stâlp al spiritualității, nu mai găsește loc în acest peisaj uitat de timp. Magazinul, fântâna de bunuri esențiale, și punctul medical, salvator în situații critice, au dispărut din peisajul satului, lăsând locuitorii fără resurse indispensabile.

Curentul electric, un simbol al modernității, nu pulsează prin firele satului Bulza. Așa cum se întâmplă în unele povești sumbre, satul pare să fie prins într-o orbită greșită, căzând pradă uitării și neglijenței. În timp ce în alte părți ale țării progresele tehnologice aduc prosperitate, Bulza trăiește într-un alt secol, cu umbre ale trecutului ce își fac simțite prezența.

Frumusețea naturală a locului este umbrită de drumurile greu accesibile și de nepăsarea autorităților locale. Bulza, un sat care odinioară a strălucit în Banat cu farmecul său rural, a devenit un loc uitat, plin de nostalgie și melancolie. În ciuda eforturilor depuse pentru a păstra autenticitatea, satul pare să se desprindă tot mai mult de realitate, devenind un utop abandonat.

Parteneri
Cine este femeia care stă non stop lângă patul lui Florin Piersic. Soția marelui actor nu știe mai nimic despre relația lor
Redactia.ro
Actorul legendar care a fost căsătorit cu cinci femei, dar a fost îndrăgostit toată viața de un bărbat
Click.ro
VIDEO Cum să irosești 3 milioane de dolari. Rușii au tras cu o rachetă Iskander într-un lansator-momâie lăsat de ucraineni în câmp
Digi24
Un stâlp de fier din India stă expus la ploi, vânt și umezeală de 1600 de ani, dar nu a ruginit nici până astăzi
Digi24
Meghan Markle a făcut senzație în Nigeria cu rochia ei! Cum a apărut îmbrăcată soția Prințului Harry / FOTO
Unica.ro
Pensia lui Isărescu s-a dublat. Venitul guvernatorului BNR, uriaș
EVZ.ro
Carmen Harra, mesaj după ce starea lui Florin Piersic s-a înrăutățit! Ce a transmis clarvăzătoarea: „Nu este timpul...” / FOTO
Spynews
Se confiscă banii românilor. S-a dat lege pe 10 mai: Direct la pușcărie, indiferent de sumă!
Capital.ro
Horoscop 13-19 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. Peştii au fericire şi succes, Berbecii renasc şi au dorinţă de libertate
Antena 3
După 12 ani, se întoarce la PRO TV. A bătut din nou palma cu postul TV din Pache Protopopescu și a dat lovitura. Primele declarații: „Tot felul de neajunsuri și neînțelegeri..”
Avantaje
Modificări la Codul Civil. PENSIE mai mare pentru acești angajați
Mediaflux
BOMBĂ! A apărut femeia cu care Traian Băsescu a avut o relație de DRAGOSTE
Stiri din Lume
Cât de bine arată Loredana Groza la vârsta de 53 de ani. Cum s-a afișat artista / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă dacă lucrezi sau speli când ai cruce neagră sau cruce roșie în calendar. Ce spune biserica
Realitatea.net
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această zi sfântă, Vinerea Luminată
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro