Satul din România care are mai multe străzi decât case. Este singurul de acest fel
Care este satul din România care are mai multe străzi decât case. Este singurul de acest fel. Poate nu știai, dar în țara noastră există un sat unde numărul străzilor îl depășește pe cel al caselor. Chiar dacă pare incredibil, acest lucru este cât se poate de adevărat. Satul acesta se află în județul Harghita, este de o frumusețe incredibilă, însă dacă vrei să îl vizitezi ar fi bine să ai un ghid cu tine pentru a nu te rătăci.
Satul din România care are mai multe străzi decât case
România nu duce lipsă de locuri unice. Un astfel de exemplu este și satul în care numărul străzilor îl depășește pe cel al caselor. Este vorba despre Inălceni din Harghita. Satul se află la o distanță de 25 de kilometri de Odorheiu Secuiesc și la 18 kilometri de Cristuru Secuiesc. Locul este ca în basme, dar ceea ce-l face cu adevărat unic în România sunt ulițele și potecile care dăinuie din Evul Mediu.
Deși satul nu este traversat de niciun drum important și este destul de izolat de civilizație, numărul ulițelor îl depășește pe cel al caselor. Străduțele sunt așezate în cercuri concentrice și duc spre intrările și ieșirile din sat. Oficial, la Inălceni sunt 182 de ulițe care brăzdează proprietățile locuitorilor. De aceea, acest sat a primit și denumirea oficială de „Satul Labirint”.
„Este o aşezare unică în România, este singura localitate în care numărul străzilor şi al uliţelor îl depăşeşte pe cel al caselor şi acest lucru este confirmat de numeroase studii efectuate în zonă de istorici şi arheologi din ţară şi din străinătate“, a precizat istoricul Kovács Árpád, directorul Centrului Cultural de Păstrarea şi Valorilficarea Tradiţiilor din Odorheiu Secuiesc, potrivit Mediafax.
Cum arată casele din Inălceni
La Inălceni sunt 161 de case, însă 68 dintre ele nu au fost renovate niciodată. Cea mai veche locuință este din anul 1742. În mod surprinzător, casa se menține încă foarte bine. Majoritatea caselor sunt rezistente, ele sunt ridicate din piatră, văruite în alb. La construcția acestor case s-a mai folosit și lemn, chiar și cuiele folosite la îmbinarea grinzilor sunt din lemn.
În niciuna dintre aceste case nu se poate intra direct din curte, ci pe la mezanin. Proprietarii sunt obligați să urce pe o scară din lemn sau trepte din piatră.
„Caracteristic acestor case vechi este că sunt zidite pe temelii de piatră naturală şi în rest aproape în totalitate din lemn de esenţă tare.
Casa mea are în jur de 200 de ani şi nu este dintre cele mai vechi, se văd încă inscripţiile pe grinzi şi pe pietrele de la baza ei. Au crescut, au trăit şi au murit între pereţii aceştia multe generaţii, iar eu nu am modificat nimic”, a spus o localnică, Kocs Veronika, citată de aceeași sursă.