S-a aflat câte milioane de dolari a încasat România anul trecut în contul creanțelor externe făcute pe vremea lui Ceaușescu. De asemenea, mai avem mai mult de jumătate de miliard de dolari americani și 1,6 miliarde de ruble de recuperat pentru exporturile făcute înainte de 1989, informează ministerul Finanțelor.
România are de recuperat mulți bani din contractele de export încheiate pe timpul lui Nicolae Ceaușescu cu diverse țări. Anul trecut, 53,7 milioane de dolari au ajuns în România, în contul acestor creanțe.
Astfel, la data de 31 decembrie 2021, creanţele României provenite din operaţiunile de export, cooperare economică internaţională şi alte acţiuni externe, făcute înainte de 31 decembrie 1989 sunt de 549.059.447,02 dolari pe relaţia devize convertibile și de 1.624.509.933,94 ruble transferabile pe relaţia ruble transferabile şi alte sume în diverse valute.
Din suma totală de 549,05 milioane de dolari americani pe relaţia devize convertibile:
„-307,75 milioane dolari SUA (56,05%) reprezintă creanţe soluţionate şi reglementate prin semnarea unor acorduri la nivel guvernamental, aprobate prin Hotărâri ale Guvernului şi care se află în diferite stadii de încasare (Irak, R.D. Congo, R.P.D. Coreeană, Guineea, Mozambic);
-241,3 milioane USD (43,95%) reprezintă creanţe care nu au fost soluţionate până în prezent (Sudan, Libia, Nigeria, R. Centrafricană, Somalia şi Tanzania)”, informează ministerul Finanțelor.
De recuperarea banilor din contractele de export încheiate de comuniști se ocupă acum Guvernul României.
„În conformitate cu prevederile Legii nr. 29/1994, cu modificările ulterioare, Guvernul este autorizat să aprobe negocierea în vederea recuperării creanţelor provenite din activitatea de comerţ exterior şi cooperare economică internaţională, derulată înainte de 31 decembrie 1989”, mai arată ministerul Finanțelor.
Procesul de reglementare este influenţat mai multe cauze, după cum anunță ministerul de Finanțe.
”- Dificultăţile majore de ordin economic, financiar şi valutar cu care se confruntă unele ţări africane, ale căror debite către România însumează 183,2 milioane dolari SUA (75,92% din totalul creanţelor nereglementate în prezent), calificate ca eligibile pentru a primi asistenţă conform iniţiativei HIPC (ţări cu grad înalt de îndatorare, cele mai sărace din lume) sau care fac parte deja din programul HIPC, la categoriile de ţări afectate de conflicte şi ţări post conflicte, care urmează să primească sprijin financiar suplimentar din partea organismelor internaţionale: R. Centrafricană, Somalia, Sudan, R.D. Congo, Tanzania.
-Refuzul categoric al autorităţilor cubaneze, ţară care deţine 100% din creanţele României în ruble transferabile, de a accepta începerea negocierilor pentru convenirea coeficientului de conversie rublă transferabilă/dolar SUA şi pentru stabilirea unor modalităţi de rambursare a obligaţiilor sale valutare”, mai arată ministerul de Finanțe.