România este, fără îndoială, una dintre cele mai frumoase țări din Europa și, poate, chiar din lume. Mare, munte, deltă, peisaje de poveste, tradiții și obiceiuri ce datează de secole, cultură bogată, oameni primitori, țara noastră le are pe toate. Cum arată satul românesc ce pare desprins din nori.
Puțini sunt cei care știu faptul că, în România, există un sat unde poți ajunge doar datorită unei scări improvizate. Acest cătun se numește Ineleț și se află în judeţul Caraş-Severin.
Pentru a putea ajunge să viziteze satul respectiv, turiștii sunt nevoiți să urmeze câteva bucăţi din lemn prinse în stâncile înalte, ca să aibă o cale de acces.
Desprins parcă din povești, cătunul Ineleț din vârful munților Cernei se află la o distanță de numai câţiva kilometri de oraș. Deoarece drumul nu este deloc uşor de parcurs, localnicii din Ineleț au învăţat să se descurce singuri.
„Sunt gospodari şi fiecare se gospodăreşte. Deci îşi pune tot ce are nevoie. Porumb, cartofi, ceapă, morcovi”, a declarat Avram Cioncă, localnic.
Există şi o biserică, dar stă închisă pentru că preotul vine de câteva ori pe an. Poştaşul urcă o dată pe lună, iar medicii nu au ajuns aici niciodată.
Comuna Cornereva, din județul Caraș-Severin, adună 40 de sate, risipite în munții Cernei, și în jur de 3.000 de suflete.
Două dintre cătune, Ineleț și Scărișoara, au în comun accesul pe mai multe rânduri de scări din lemn, legate bine de peretele muntelui chiar de localnici, în urmă cu 50 de ani. La capătul treptelor din lemn de salcâm este Inelețul și ceva mai încolo apare și Scărișoara.
Satul Ineleț are doar 30 de locuitori. Sătenii preferă să urce scările și apoi drumul abrupt în sus pe munte, vreo 10 kilometri. Din loc în loc mai sunt bănci din lemn pentru popasul trecătorilor.
Este un drum de vreo oră și jumătate, poate mai mult sau mai puțin, calculat după pasul omului și rezistența lui.