Satul din Europa în care toate casele sunt strâmbe spune povestea unor zile de glorie spectaculoase. După secole de declin, a renăscut ca centru pentru artă și cultură – de la The Beatles până la celebra serie Harry Potter. Dacă se întâmplă să vizitezi și tu țara în care se află, trebuie neapărat să treci pe aici. În perioada medievală, era una dintre cele mai bogate așezări.
Satul Lavenham din districtul Babergh, comitatul Suffolk, Marea Britanie ascunde o mulțime de secrete. A fost, cândva, una dintre cele mai bogate așezări ale statului. Au urmat zeci de ani de zile marcați de declin, populația confruntându-se cu perspective economice dezastruoase. Astăzi, este un important centru pentru artă și cultură.
Aici, în cătunul despre care localnicii spun că este bântuit de fantome, sunt găzduite numeroase evenimente culturale. Toate locuințele din regiune sunt strâmbe. Se poate vedea totul cu ochiul liber. Pentru turiștii interesați, se organizează tururi ale caselor misterioase, în unele având loc și expoziții de antichități.
Mulți turiști închiriază locuințele medievale construite din lemn pentru a face ședințe foto. Deteriorările pe care le-au suferit de-a lungul timpului au fost atât de mari încât nimeni nu a îndrăznit să se apropie de ele. Toate au fost lăsate așa… Și în aceeași formă se află și astăzi.
Una dintre casele misterioase, anume „Casa de Vere” de pe Water Street (pozele 4, 5 și 6 din galeria FOTO a acestui articol), a fost folosită pentru filmările seriei Godric’s Hollow din Harry Potter. Printre cineaștii care au profitat de această locație pentru a filma proiecte cinematografice se numără și Stanley Kubrick și Pier Paolo Pasolini.
Locuințele strâmbe din satul Lavenham au o poveste foarte interesantă. În prezent, au culori vii, însă nu a fost așa dintotdeauna. Pe vremuri, majoritatea aveau nuanțe de roz. Cercetătorii au descoperit că, atunci, locuitorii cătunului foloseau sânge de porc pentru a oferi un strop de culoare locuințelor lor.
Unele locuințe au rămas în continuare roz. Bineînțeles, toate sunt strâmbe. Istoricii spun că fenomenul s-a produs din cauza vitezei de dezvoltare a producției lemnoase. Pentru că locuitorii satului Lavenham dispuneau de foarte mult lemn, au decis să își construiască rapid locuințe. Doar că lemnul nu a fost uscat corespunzător, astfel încât, în timp, s-a deformat.
Citește și: Oraşul din România cu cei mai trişti oameni. Sigur nu vrei să te muţi aici
Casele din cătunul Lavenham din districtul Babergh, comitatul Suffolk, arată contorsionate. Sunt, totuși, emblematice pentru Europa. Nu o dată au fost sursă de inspirație pentru personalitățile lumii din domeniul culturii. Celebrul scriitor Robert Louis Stevenson a spus că satul care arată ca în desene animate ar trebui să devină subiectul unui roman.