Care este satul din Europa cumpărat pe o sumă foarte mică de bani. Suma este mai mică decât avansul pentru orice casă în țara natală a celor doi britanici. Deși satul este unul foarte mic, locuit cândva de muncitori agricoli, acum este în paragină, însă cei doi sunt foarte încântați de noua achiziție.
Doi britanici au făcut înconjurul lumii cu povestea lor. Ei au cumpărat un sat întreg, contra unei sume foarte mici. Este vorba despre satul La Busliere din Franța, pe care au plătit numai 26.000 de euro, o sumă mult mai mică decât avansul pentru orice altă locuință din țara lor natală.
La Busliere este un sat mic, care fusese înainte locuit de muncitori agricoli, iar acum este în paragină. Paul Mappley și Yip Ward, ambii în vârstă de 48 de ani, peisagiști de profesie, au cumpărat acel cătun din Normandia cu numai 22.000 de lire sterline, respectiv circa 26.000 de euro, deoarece nu au vrut să plătească o avere pe o proprietate la ei acasă, în Kent. Povestea celor doi britanici a devenit cunoscută după ce ei au făcut subiectul unei emisiuni la o televiziune din Anglia.
Satul cumpărat de englezi are un rând de cabane, două hambare, un grajd, un atelier cu două etaje, mai are o fântână, o mică fabrică de cidru și un cuptor cu pâine, toate acestea fiind înconjurate de două hectare de teren.
Cei doi au mărturisit că vor să transforme micul sat într-o destinație de lux, chiar dacă acum nu dispun de bani suficienți. În Marea Britanie, ei locuiau în rulota unui prieten. Când au început să își caute locuință, au realizat că în Kent o mică casă ajungea la suma de 250.000 de lire, așa că au renunțat. Ei aveau însă nevoie de un plan, după ce au aflat că prietenul lor dorește să vândă rulota și, deci, aveau să rămână fără locuință.
În anul 2019, alt prieten le-a oferit ocazia de a cumpăra o căsuță cu terasă în La Busliere, la prețul de doar 12.000 de euro. Cabana era degradată, însă totuși locuibilă, cu acces la facilitățile de bază. După ce au renovat casa, aceștia s-au gândit să le renoveze și pe celelalte căsuțe abandonate, întrucât starea de degradare le dădea un sentiment de „tristețe”.
Anul trecut, după ce au luat legătura cu proprietarii celorlalte clădiri, cei doi britanici au primit vestea că tot satul era scos la vânzare cu 14.000 de euro. Și chiar dacă renovarea îi va costa mulți bani pe cei doi britanici, aceștia au acceptat provocarea.
„Nu avem deocamdată bani pentru a face ceea ce ne dorim, dar vrem să ajungem la un stadiu în care să știm că nu se vor prăbuși”, a spus Paul Mappley la Channel 4, citat de The Independent.
„A deține orice clădire este un vis, dar ceva de genul acesta, cu atât de multă istorie, îți dă un sentiment uimitor. Suntem extrem de norocoși”, a mai declarat el.