14 feb. 2024 | 15:17

Satul celor 1.000 de pivnițe seculare. Impresionanta poveste a așezării ce datează din epoca de piatră

Turism
Satul celor 1.000 de pivnițe seculare. Impresionanta poveste a așezării ce datează din epoca de piatră
În inima unui cătun din România se află un drum plin de pivnițe construite în dealuri. Este Satul celor 1.000 de pivnițe. Foto

Primele urme de aşezăminte omeneşti din zonă datează încă din epoca de piatră. Cele mai multe materiale arheologice provin însă, din epoca de bronz. În inima cătunului se află un drum plin de pivnițe construite în dealuri. Este cunoscut și după denumirea Satul celor 1.000 de pivnițe. Foto

Satul cu urme de aşezăminte de pe epoca de piatră

Pe ținutul Câmpia Ierului, între dealurile Sălacea – Săcuieni și râul Ier, în județul Bihor, se află un cătun cu totul deosebit. Foarte puțini români îi cunosc istoria plină de magie și secrete, din păcate. I se mai spune și Satul celor 1.000 de pivnițe, datorită locurilor unice descoperite de cercetători.

Satul celor 1.000 de pivnițe ascunde un cadru deosebit de frumos, natura dezlănțuindu-se aici în cele mai superbe moduri. Zona bogată în vegetație pare ruptă din basme, având rădăcini în urmă cu câteva secole. Primele semne de viață de aici datează, în mod surprinzător, din epoca de piatră.

Te-ar putea interesa și: Satul spectaculos în care se oferă 56.000 de euro ca să te muți. Ce condiții trebuie să îndeplinești

Ce descoperiri arheologice au fost făcute în Satul celor 1.000 de pivnițe

Reprezentații de pescari și vânători de pe vremea epocii de piatră au fost descoperite în Satul celor 1.000 de pivnițe. Cele mai multe materiale arheologice provin însă, din epoca de bronz. Printre acestea se numără și obiceiuri funerare din secolele XI-XIV, distruse aproape în totalitate.

Materialele arheologice descoperite în Satul celor 1.000 de pivnițe provin din perioada anilor 1850-1450 î.e.n. Toate indică o așezare înfloritoare de pe epoca bronzului, ce aparține, potrivit explicațiilor oferite de cercetători, triburilor culturii Otomani.

Câte pivnițe mai sunt astăzi în satul Sălacea din Bihor

Descoperirile amintite nu sunt singurele importante din trecutul Satul celor 1.000 de pivnițe. Porecla aparține satului Sălacea, din Câmpia Ierului, din județul Bihor. După cum indică denumirea, în zonă se aflau, potrivit spuselor cercetătorilor, nu mai puțin de 1.000 de pivnițe.

În cătunul din județul Bihor, pe vremuri, exista o tradiție a cultivării viţei-de-vie. Pe o stradă din sat, denumită Strada Pivnițelor, săpate în dealuri se află așezate una lângă alta nu mai puțin de 970 de pivniţe. De la 970 la 1.000 de pivnițe, nimeni nu știe ce s-a întâmplat cu cele lipsă.

Te-ar putea interesa și: Singurul sat rotund din România are 210 metri. Denumirea lui este senzațională VIDEO

Ce detaliu impresionant prezintă pivnițele din Sălacea

Cele mai multe pivnițe din Sălacea prezintă un detaliu comun deosebit: uși foarte frumos construite, în modele creative, am putea spune chiar unice. Fiecare este diferită. Niciuna dintre ele 970 de uși ale pivnițelor nu seamănă într-un fel sau altul.

Satul Sălcea sau satul celor 1.000 de pivnițe poate fi vizitat de turiști. Călătorii se pot plimba pe drumul care ascunde sutele pivnițe vechi și, în timp ce îl parcurg, pot degusta vin depozitat chiar în săpăturile din deal. Atmosfera de aici e cu totul unică și merită trăită măcar o dată în viață!

Parteneri