Deși îmbătrânirea pare inevitabilă, există mai multe artificii la care poți apela ca să o încetinești. Efortul fizic este doar o parte din ecuație, alimentația corectă vine, de asemenea, cu beneficii majore.
Faptul că unii oameni pari mai tineri și alții mai bătrâni, la aceeași vârstă, pleacă de multe ori de la dieta de care s-au bucurat. Efectele regimului alimentar se resimt atât din punct de vedere fizic, cât și psihic. Când vine vorba de lucrurile care îți fac rău în viață, lista este aproape infinită, dar asta nu înseamnă că nu poți micșora un pic impactul lor asupra organismului.
Înainte de a atrage însă atenția asupra unui număr de șase alimente care te mențin tânăr, aș insista asupra altor practici care te dezavantajează. În primul rând, ar fi bine să nu fumezi, această activitate grăbește îngrijorător ritmul îmbătrânirii. Pielea unui fumător pare mai palidă și mai tare. Odihna este fundamentală, iar experiții recomandă cel puțin 7-8 ore de somn pe zi. Expunerea la soare trebuie făcută într-un ritm moderat.
Șase alimente care încetinesc îmbătrânirea:
Fructele și legumele au beneficii demonstrate în foarte multe studii. Unii sunt de părere că, după doar șase săptămâni, ar trebui să te simți mai bine. Pielea îți va părea mai tânără, iar starea de spirit va fi mai energică și optimistă. Pe primul loc din prisma beneficilor se numără: morcovi, spanac, piersici, dovleac, caise, pepene roşu, roşii şi grepfruturi.
Cacaua s-ar putea să nu fie foarte sus pe lista ta de priorități, dar un studiu recent a arătat că, dacă reușești să consumi zilnic, un baton de ciocolată îți dublează protecția pielii împotriva razelor UV.
Strugurii au în compoziție un compus intitulat resveratrol. Acesta funcționează ca antiinflamator și protector împotriva razelor UV, prevenind îmbătrânirea prematură. Semințele de struguri conțin proantocianidine, antioxidanți puternici ce previn degradarea pielii.
Uleiul de măsline a fost subiectul mai multor studii în zona Mării Mediterane, unde media de vârstă este foarte ridicată. Consumul constant previne apariția bolilor asociate cu înaintarea în vârstă. Motivul are legătură cu proprietățile fenolice ale măslinelor, cu rol antiinflamator.
Consumul de pește gras, precum somon, păstrăv, ton, sardine sau macrou, ajută pe mai multe planuri. Aceștia conțin proteine, omega-3 și vitamina B12, pentru o înfățișare mai tânără. În particular, omega-3 joacă un rol important în reducerea inflamațiilor. Dacă ai piele uscată sau scalpul iritat, acestea ar putea fi simptome ale lipsei de omega-3.
Soia conține multe substranțe nutritive care te menține sănătos, odată cu înaintarea în vârstă. Printre ele se numără diazdenul, o formă de equol derivat din isoflavonă. Aceasta ajută mai ales femeile din preajma menopauzei, crescându-le nivelul de colagen și elastină, pentru un sistem osos mai flexibil și o piele mai sănătoasă, hidratată.